我係一個 80 年代出世既人 , 等我講下我記憶中嗰十三年英屬香港人生

644 回覆
784 Like 8 Dislike
我細個最憎返大陸。
我唔敢去出面啲廁所,所以一定要忍到返酒店。
啲乞衣真係好得人驚!會拉住你件衫又敲你車窗。
以前玩紙皮箱,以前啲人冇咁多物資,啲嘢會重用,又會廢物利用,而家啲人追求one night stand(一次性),以前因為冇,好多嘢係構想出嚟,而家係調轉,係買set嘢返嚟跟住說明書做一次,所以以前係比較啟發到想像力
以前搭地鐵,呀媽教要企埋一邊俾人落,以前好多人都會咁
依家多咗蝗,人又倍增,啲廢老又愈來愈倡狂,有時我都唔想爭位上車,但個個爭你唔爭真係食得屎
依家香港真係令人愈來愈煩躁,周圍都多人到仆街
附上今朝搭地鐵嘅情況:

仆佢個街,以前絕對無人周街拉車仔,啲蝗真係教壞晒啲人
dlm 入出面D 廁所有條友幫你開水喉 細個唔知以為噤好服務
拎埋佢條毛巾, 仲好有禮貌講句唔該, 然後走人
物質邊有得同人類嘅交流相比,而家啲人打online嘢都係為同人交流,不過市面最流行嘅都係啲殺戮競爭game,冇乜社交建立嘢嘅game
睇返所有留言,都好慶幸自己出身係英屬香港,雖然只係短短6年時間,但都好proud of 自己出生係舊香港
我細個住西貢,冇你地住城市見識咁多,娛樂都係通山走,幫婆婆個田地淋水種菜,捉下小昆蟲玩同去清水灣游水
同埋完全唔記得健教科教乜,淨係覺得全日最有趣就係上健教堂
利申81
九龍灣木屋區唔係應該宜家羅陳楚思中學個位?
其實好多而家啲真深藍喺當年係火車頭,貢獻良多,去到而家佢哋好滿意成功建立咗出嚟嘅嘢,誤會新一批人搞事破壞建立咗嘅嘢,因為呢批火車頭都係只睇硬件
最正嘅係就算同鄰居啲同年小朋友冇深交
到長大左結埋婚,帶住老婆一家大細番去探父母見到都會打招呼,寒喧兩句講下近況同往事

而家出面啲住宅係出到門口就算見到面都好似當對方隱形咁
住鴨脷洲 果陣成日有鬼佬用中文同講早晨
80後
我都好懷念細個住既地方
有時諗起小時候都會好感觸
80年代好多產品, 會有兩個三個牌子互相競爭, 喺電視報紙狂賣廣告互鬥。一個牌子減價送嘢, 另一個牌子就會即跟正面對打咁。

惠康 vs 百佳 (兩間每個禮拜不斷狂賣廣告, 減價, 真係互鬥)
可口可樂 vs 百事 ( 可樂蓋掩換嘢, 百事街頭試飲廣告)
雪碧 vs 7up (有無人記得 fido dido?)
卡樂B vs 珍珍 vs 醒目牌
出前一丁 vs 公仔麵
洗衣粉, 牙膏, 米, 花生油好多日常嘢都會有唔同牌子賣廣告鬥, 送贈品, 抽奬, 換嘢。
個範圍好大嘅
其實而家成個工業區連埋近郵輪碼頭一帶都係
可想而知當年政府做左幾多野安置好平民
而家只能訓橋底或劏房
跟本大部份香港人都係移民。由大陸走難落黎。都係慢慢融入香港,貢獻GDP. 冇而家咁多問題
新年廣告 好多全體仝人鞠躬
好有新年戲氛 宜家都無晒
你係咪誤會咗啲乜?港督某程度上只係山高皇帝遠,同埋兩難之中選擇己見保咗眼前身處嘅香港先,保香港係自己嘅政績,保皇冇著數呀當年,一向都有外地領主唔勤皇
同一年代出世
I MISS OLD HONG KONG
屯門新市鎮長大 細個星期六日去市鎮公園玩 水池有鴨仔有水上單車
好舒服好和諧
去八百伴行下 歡樂天地坐下木馬 一家人真係好開心
無憂無慮既年代
依家大陸入浸劣質文化真係好痛心 市鎮公園變成咁
睇到呢個POST 心都實埋
一剎那嘅光輝
呢D 正式應該叫 臨時房屋區 / 臨屋

photo from http://www.hk-place.com/pic.php?src=p201008
以家打開電視都係借錢 化妝品
80年度代初出世的路過......
共渡時艱、迎難而上
呢代人可能係童年時已經過晒人生最美好嘅時刻,然後就戰鬥直至死
科學科我記得唔知小4定小3, 第1課就教蛇
個時睇到D相好驚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞