我係一個 80 年代出世既人 , 等我講下我記憶中嗰十三年英屬香港人生

644 回覆
784 Like 8 Dislike
咁你地6年日日睇幾套卡通
我地6年日日睇粤語殘片

其實電視台都知有下晝班呢樣物種
真心唔明點解下晝D卡通片第朝唔重播
社會科無咁多叫你守法個D,但就教你好多歷史,香港同英中兩國之間關係,小量中國歷,香港歷史,各種節日來由,政府既角色係乜野有D咩部門負責做D咩最多叫你唔好玩999咁樣。

以前D書唔會咁HARDSELL叫你做乜唔做乜,好中立。
我都係80後... 仲記得細個有一年返小學無端端要唱國歌
合做一科變左樣樣野都教得唔多,仲要加上大量無用既野同洗腦內容
我都係95,中學教三權分立 互相監察
我85年12月 都係97升中一
03年孵化既蟲卵已經16歲
仲有兩年就有得投票
傻啦,香港人咁多年個個都利欲熏心
只係呢度啲人講緊佢哋細個嗰陣時梗係冇咁多心計
86年出世
講到以前啲外國人
其實真係普通人咁
應該7-8成遊客,2-3成做外資或政府
遊客都係正常觀光
唔會好似啲大陸客咁搞到污煙瘴氣
又唔會好似最近有啲鬼佬咁街邉乞食

政府機構嗰啲都係高層
當時仲讀緊小學無乜機會接觸
不過好記得細個放學行經中環去天星碼頭條隧道
當時我揸住把遮個遮身打橫嚟揸
跟住側邊有個金髪阿婆用英文話佢係旅發局做
中環多人咁樣揸遮容易篤到人,又會影響遊客
要保持香港形象叫我揸好啲同留意下周邊啲人

當時社會嘅公民水平真係同而家差好遠
如果無回歸應該去到而家及得上日本
屌 呢個post睇到打晒冷震
點解香港會變成咁 周圍都係用錢堆砌出黎既繁華 但背後無晒人情味
英國佬先係有自由但無民主,班撚樣就去玩67暴動被人打就話無人權好專制,佢地真係痴線,仲有D警察好惡乜乜乜,咪又係自己D同胞,而家個D就突然變晒好人?

英國佬既管治方針好簡單,係培養人材,唔係佢一早踢走晒班偷渡者,接收得佢就係有本事導向你班人正常生活,而唔係中共只顧既係自家利益,除時食左D小民補血。

我細個住果座十五層高,一層有五十戶左右? 我住十四樓,部lift只係去到十三樓,所以我果層嘅lift口位又大又空。
小學果陣成日同d隔離鄰舍踢波,放膠飛碟,玩一二三紅綠燈/狐狸先生幾多點,踩兒童三輪車,篤康樂棋,四驅車…
d冷行又長又闊,大我少少讀中學果班飛仔會踩roller, 滑板,開到部cassette 機大大聲扮break dance
以前冇冷氣,家家戶戶日頭開住木門,又唔會鎖鐵閘,行過望入人地屋企見到都會打招呼 雖然冇乜私隱,但大家都好close, 會關照大家
你講得冇錯,70、80真係冇就政事做過咩,唔係話搵藉口,呢兩輩人嘅成長時期,係84俾班「社會賢達」落咗閘,89俾中共打破幻夢,大英最後留下伏筆嘅時代,仲有美帝橫行天下,輸出「消費」意識,成個格局就係太平盛世,歌舞昇平,理想主義當道,到70啲出身就係葉榮添時代,又遇到科網爆、911等世界事件,一下子掂嘅「政事」就係世界性,又其實得關心而做唔到啲乜,好左膠,之後就沙士,然後就cepa,呢啲又係50、60把持話話權,本來23條時期係開始萌芽,但係帶頭嘅做唔出咗咩,朱凱迪之類嘅吸收養分到近年跑出嚟,陳巧文之類嘅唔使多講,而其他冇做啲咩嘅一般人,依我睇,其實港豬格已成,我唔反對現年講嘅港豬絕大多數係呢兩輩人
最緊要係,嗰時你喺可以用時間去做一件事,做好佢,一樣有代價換返嚟嘅嘢,你有時間consume佢,物質?依我睇而家啲人講嘅物質其實都係淘寶質素,不論你係俾緊咩價錢
Beyond , 一隊屋邨仔組成既樂隊 (唔係想貶低佢地) 我冇記錯佢地細個都係好窮 , 正正係七八十年代年青人既縮影 , 我記得有報道講過黃家駒結他喺自學 , 同埋佢第一支結他係執返嚟 (唔記得有冇記錯) , 唔知大家知唔知道 , 以前 Beyond 係去到非洲用歌聲去宣揚愛與和平 , 一首 Amani , 歌詞表達世界和平 , 唔想再有戰爭 , 早排先喺 youtube 睇到一個非洲人唱 "光輝歲月" (雖然 Beyond 既歌喺雨傘革命被膠化 , 但始終無損佢喺我心目中既地位) Beyond 既感染力係曾經去到世界每一個角落 , 強烈建議上 youtube 睇返佢哋 91 年個演唱會 , 你會發現黃家駒雖然唱歌技巧唔係最高超既一群 , 但佢詮釋一首歌既感染力我覺得到而家香港都冇一個歌手做得到 , 佢既歌會令你跟住佢去感受喜怒哀樂 ...

夜啲再更新 , 會喺 6/9 前講晒我想講既野
細個新年果陣屋企人一定帶我去睇周星馳同成龍,破壞之王 紅番區 家有喜事我係係戲院睇架!紅磡間寶石戲院都仲健在手,大家得閒幫襯下啦

亦都好懷念果陣好多茶樓同酒樓,細個好鍾意企係報紙檔出面睇下有冇公仔書,有時會有咸蛋超人打怪獸,五蚊一本,次次都會買黎睇,好記得有一次拎左本蠟筆小新黎睇。笑到我仆街,果陣亞視又播,成班同學係度扮小新

以前香港仲可以坐船周圍去,深水埗都有個碼頭,對00後黎講可能係不可思議,細細個果陣已經好鍾意自己四圍去,試過坐飛翔船由皇后碼頭去屯門,坐火車去羅湖唔落車返轉頭,離島特警播果陣自己去坪洲,佐敦道碼頭即係而家既高鐵站都有船去ifc果邊

我其實到而家都好鍾意飲茶,到而家比老婆笑我成個阿伯咁都成日去
當年屋企人返嘅工,上司幾乎都係鬼佬
某啲短週禮拜六或者有咩特別event,都俾員工帶小朋友返公司玩
印象中啲鬼佬都好nice,公司個氣氛好過而家好多公司,時不時有活動玩,我仲記得有個鬼佬由得我用花名叫佢,都基本上識哂屋企人同一個部門嘅同事上司,而家係無咩可能嘅事
到而家退哂休都有鬼佬同屋企人有少少聯絡,有次喺街撞到佢都仲會記得我叫咩名

再數早幾十年,我太婆係喺鬼佬屋企做馬姐,佢哋對我太婆好好,仲請埋我婆婆讀書讀完小學,嗰個年代讀完小學基本上係少得好緊要,婆婆到80幾走之前都日日睇蘋果,政治取向偏向泛民甚至接近本土
鬼佬全家同我哋全家都有交流,鬼佬個孫同我媽差唔多年紀,到而家都仲每年有聖誕卡喺外國寄嚟

港英年代啲鬼都當香港係自己另一個屋企,對香港人都係當係自己友咁款
而家就算香港人之間都好冷漠...
我記住以前係唔興全日制, 基本上大部分小學都係上下午班
又可能因為果時好多細路, 唔分上下午班根本唔夠位讀
諗起自己童年, 雖窮但好開心, 對將來充滿希望同期待
直至畢業出黎(07年)就覺得同以前想像差好遠.....(可能讀書始終無諗咁多野)
自此香港慢慢步上死亡之路
其實以前大家都會叫香港唔會強調英屬
其實港島、九龍,對當年大部分地區人來講,係冇必要唔會往來,因為兩邊各自有完善整體配套,而啲人嘅社交亦好在地,九龍人唔係因為唔妥港島人而唔來往而係冇必要,港島人亦然,當然係有兩邊cross嘅,例如為工作,呢啲就好個人,例如老竇過海返工,都唔會成日成家過吓海,例如探親,都只係去返親戚度,特登過海唔係為乜事係相對較少,尤其在學,冇乜跨區嘅,啲人大部分時間都係留喺生活圈之內
以前住臨時屋,好記得以前大陸人落黎,第一時間問隔離左右有冇工介紹,唔理幾多人工,最緊要有工開。
當年好多都肯捱,一人2-3份工唔出奇,老豆當年都係一日做3份工夜晚返黎我地都訓哂。
依家班大陸哩落黎就問點申請公屋、津貼成個廢柴咁唔明政府仲俾佢地落黎做咩撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞