我係一個 80 年代出世既人 , 等我講下我記憶中嗰十三年英屬香港人生

644 回覆
784 Like 8 Dislike
睇唔起新移民呀嘛走難落來咁款
下晝班要錄低數碼暴龍
朝早返做香港84你起咗身未?
聽日繼續
個陣我老母睇97移交睇到喊
我都住過黃大仙下邨7層果啲,仲記得91年搬咗上公屋,開頭仲成日喊要返去7層果度住
我個陣得8歲
未知咩事
荔園架單軌火車仲有feel過迪士尼
而家喺到集體悼念香港
嗰時覺得咁多乜書物書咁麻煩,而家先知好嘢
細個嗰陣記得老豆老母話香港遍地黃金 然後近幾年老豆老母已經轉哂口風叫去考公務員算 話香港冇希望 所以想知道下以前香港有幾掂

同埋以前住唐樓嗰陣成日覺得窮唔緊要 將來有出息就ok啦 其實就算而家住私樓都覺得係老豆老母努力番黎 唔值得拎出黎打飛機 但而家成日睇連登喺度笑9人住公屋 又話乜9廚房幾大 想知香港以前d人係咪已經咁on9 咁功利 剩係識踩人上位
彩虹唔計而加好撚多大陸閪霸住個籃球場之外

係一個好住同舒服嘅地方,至少唔多聽到蝗文(呀婆啲鄉下話例外
個個先係香港
我93嘅,啱啱好見證教改學制變遷,
對DSE可以暫時放心,通識&世史嘅考法題型,
全部都好critical,好講邏輯準確,
所以我唔擔心下一代00後大學生質素
啲廣告:政府正就Xxx向公眾咨詢xyz@&£@

好撚開明
香港人最鐘意睇人仆街,最後原來係要睇埋自己仆街
其實代代人都會有自己嘅見證,只係一個年代當時唔同年紀會有唔同角度視點,睇到唔同嘅嘢,以童年計,近50年一定係80年代出生嘅最爽
依家係扮咨詢
鬼鬼鼠鼠做野
有個開燒味舖親戚, 90年代初好景果幾年, 酒樓食一圍春茗萬幾銀. 生日又咁食, 中秋又咁食. btw D 翅真係一排排咁夾.
之前唔會咁食,但突然 90年代果幾年好似發咗達咁,好捨得食好捨得洗錢, 買咗樓/買咗舖. 但 97, 98 無晒呢D
自細跟老豆睇好多港產片 一直都好嚮往以前香港個種守望相助 人人為我我為人人 嘅精神好想經歷吓當時咁有人情味同咁純樸嘅香港
睇樓主打篇嘢睇撚到眼濕濕 諗返起家陣自己呢片土地越搞越衰好撚心酸
7點要返到學,計埋食早餐行路,
未夠6點就要起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞