我係一個 80 年代出世既人 , 等我講下我記憶中嗰十三年英屬香港人生

644 回覆
784 Like 8 Dislike
文筆唔太好 , 有錯請細力啲插 , 本人比較長氣 , 所以可能會好長 , 只係想畀一班 90 年代或之後出世既人了解下其中一個見證過英屬香港既小故事 , 我所講只係我既感受同所見 , 並不等於全部

我出生於 1984 年既英屬香港 , 正正屬於 80 年代出生既一群 (唔係 xx 後依啲共產中文) 我細個喺觀塘秀茂坪長大 , 冇錯 , 就係三五成群套戲入面嗰條邨

秀茂坪正如套戲入面所講 , 係一個品流複雜既邨屋 , 其實當年好多屋邨都一樣複雜 , 例如藍田 ~ 基本上條邨係充斥住好多飛仔 (當年古惑仔既稱呼) , 道友 , 我就係喺咁既環境下成長 , 經常見到打交劈友 , 行樓梯落街又會喺後樓梯見到人食白粉 , 咁嗰時喺一個幾歲既小學雞 , 所以冇乜俾飛仔恰過
持續更新中
我記得我係住喺 34 座 9 樓 , 因為我一家七口 , 所以有兩間打正對面既公屋單位 (兩間加埋應該冇三百尺) 而我住嗰條巷另外有四伙人 , 當年鄰里關係係極好 , 平時大家都打開門同鐵閘 , 任五伙人自由出入 , 我諗依個年代已經冇可能再見到咁既鄰里關係/信任

我既童年雖然過得窮 , 但我回望過去總結 , 係快樂既 ~ 當年兩老喺嗰個年代為咗搵食每日早出晚歸 , 而我幾歲既時候已經自己返放學 , 細個好鍾意返學 , 因為可以同班同學玩 , 我哋細個娛樂都係捉下棋 , 周圍跑下 , 玩紙飛機 , 四驅車 , 金絲貓 , 最奢侈係放假上個有錢啲既同學屋企玩任天堂 (紅白機) 已經係最開心既事
自推一下
留名
我住過葵涌新區
輕輕一推
係咪得七層嗰類
唔記得幾層喇
一條長走廊
中間好多廁格
一戶一格
廁所共用
我知以前好多木屋區
好似叫做徒置區
之前講到以前鄰里關係好 , 其實香港曾經係一個好有人情味既地方 , 我細個屋企樓下有士多 , 冰室 , 麵包鋪 , 正如我所講 , 住得喺秀茂坪都唔係咩有錢人 , 又多老人家 , 而依幾間鋪經常會請小朋友食零食 , 對老人家或窮人會賒數 , 如果你身在當時 , 你會覺得好窩心 , 但依啲好人好事已經消失 , 只剩下記憶 ...

我讀小學時有一科叫"社會"課 , 我唔知而家既通識課係咪等於以前既社會課 , 社會課係一個教導你公民教育既學科 , 裡面教你如何做一個守法既公民 , 讓你認識普世價值 , 學會守望相助 (係好左膠) 但正正依個 "守望相助" 就係我上一段所講既風氣 , 香港係一個 "曾經" 充滿人情味既地方 , 當年好多小商鋪 , 冇太大既地產霸權 , 你窮就住嗰啲地方或喺嗰啲地方開鋪做生意 , 分得好清, 而或者分得太清對我哋啲小市民係好事 , 小商鋪既老闆亦清楚明白喺依度開鋪唔係賺啲咩大錢 , 我諗喺佢哋角度勉強夠維生就足夠
你可以上網睇
同你講嘅係同類型
社會科學健教
好有記憶
得閒望下先
究竟係幾時冇咗社會科

細個時住過九龍灣木屋區
即係而家嘅Megabox位置
有啲人廚房放外面
我屋企就擺入屋
沖涼一係就出去公眾浴室/廁所沖
或出去裝桶水番黎煲水沖涼

小時候亦住過黃大仙下村
七層高嗰種,現址係摩士泳池同冬菇亭之間個位,前面個停車場有一半就係座樓嘅位置
又係煮食位喺走廊
沖涼去廁所同木屋區嘅配置一樣
都係每層一廁所,隔一層就有淋浴區加廁所
你咁講我細個住秀茂坪都算幸福 起碼我有兩間屋兩個廁所廚房
係啵 , 有間荔園 , 唔記得咗 , 去過玩碰碰車
lm
當時政策唔錯,聽父母講我出世就係喺木屋區大,然後我記得我讀小二定小三左右就上到公屋,問番身邊同學,同樣住木屋區嗰啲都係三至六年左右就獲派公屋,視乎你願唔願去同埋好唔好彩
當時有彩虹、將軍澳比我地選擇,最後一家人選擇左彩虹,一住就住左廿幾年
我79 , 我好記得小學社會科教科書有講香港是三權分立的社會跟住而家d 官話香港從來都唔係三權分立
仲有大圍嘅青龍水上樂園
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞