我係一個 80 年代出世既人 , 等我講下我記憶中嗰十三年英屬香港人生

644 回覆
784 Like 8 Dislike
我82年出世,
記得社會科係教要有公德心,
例如唔好亂拋垃圾;
又會講香港係自由社會,
有言論自由,結社自由同出版自由。

依家仲有無結社自由?
言論自由同出版自由喺引渡惡法通過後由剩番幾多?
到越南仔時期,門戶開始有必要關,之後就冇開過
我細過住油尖 ,隔日跟老母落東急afternoon tea
而家屎
85出細留名
我算係80後尾既一代 (88年)
剛好做左母語教學既白老鼠

個陣我細個既時候,鄰理關係好好。因為我阿媽要返工,所以我細個有一段時間係對面屋個Auntie湊我。有時樓下鄰居嫁女都會請埋棟大廈其他鄰居去飲架。
細個讀書係返上晝班加長短周。個陣都仲有社科健,加多科聖經因為係教會學校。後尾回歸左就變左做常識仲要中文教,勁唔鐘意。聖經變左做德育科,之後仲要搵個北京老師嚟教普通話

細個個陣去過啟德機場坐飛機,記得真係幾細同埋好黃。 之後就已經係新機場。細個鐘意落雨坐巴士(藍色個隻大巴)入香港仔,因為行山路好似坐過山車咁

個陣食南記要入香港仔先食到,春卷超好食。

回歸前既香港係真係好好,人情味又有,細鋪又多。我屋企樓下有間藥材鋪,細個個老闆會成日請我食山楂餅,得閒又幫我把下脈。行遠啲有間麵粉鋪,我成日去買雲吞皮同埋腸粉拎返屋企整。依家呢啲鋪都唔知仲有50間。
89 64 個陣我得一歲,但我阿媽話帶左我去維園。佢收埋好多個陣既剪報,所以我細細個已經知共產黨唔係咩好人。
所以回歸個日睇電視我好唔捨得。

回歸左之後我間中學因為係官校,本來係英中變左做中中
頭個幾年都仲幾好既,個陣啲新移民就唔講廣東話唔正都會敢講。大家唔會話排斥或者唔同佢地玩。個陣既香港人其實對佢地真係幾好,我地係好包容。係沙士之後開放自由行,個班大陸人整到香港烏煙瘴氣,香港人先唔鐘意佢地。
首都,當學適首都呢樣嘢都有呢個疑問,之後就諗香港係香港嘅首都,唔知點解,乜都唔識,但係知香港唔係英國嘅,唔明香港點解同大陸分開,只知返鄉下係要過關,所以香港唔可以係大陸首都,細路只知香港同大陸有好大城鄉差異,香港人過咗關啲人真係神咁拜,而香港人可能永遠都冇辦法知道對方嘅角度係點睇呢樣嘢
而家既香港
真係越來越陌生
反而早排去到新加坡
先搵番呢份親切感
硬件嘢好多時去到一個質素係夠就好好用,而家係軟件嘢大倒退
我細個係好驚返大陸
返大陸關D 關員個個都好似想捉我入房咁, 好恐怖
返到大陸又窮又臭, 又冇香港d 牌子, A 貨就大把, 然後又多黑衣
以前係聽四小龍之首, 紐倫港, 國際大都會
而家係 "向祖國學習", "向新加坡學習"
我諗太後生既人應該已經冇乜嗰種 "香港係好撚TOP既地方"嗰種好似讀書讀精英班咁既感覺
差啲喊咗出黎
依家香港既問題係人太多
少一半人已經好好
錢,應該要睇消費力,唔係就只係一個數字,當然而家真係多咗好多人係高過底線,好多之前有公屋嘅,呢一代住屋消費差距大咗咁多,有公屋嗰班真係有錢咗好多
我大你兩年,一大學畢業就撞正沙士完結
我又分享吓
細個老豆阿媽都好忙,到上幼稚園之前都擺我喺嫲嫲屋企住,有時婆婆屋企

嫲嫲住拆咗好耐嘅舊李鄭屋村,exact7ly就喺而家李鄭屋古墓個位
嗰陣日抖長期開住門,我得1,2歲都由得我自出自入,成日跟住附近啲哥哥姐姐周圍行
記得廁所係成座嘢中間有好多嗰隻,不過比較黑,我都係要等屋企人或者鄰居啲大人帶先敢去廁所
喺屋企門口養過雞,由黃色雞仔養到變大雞(嗰陣太細唔識分係公定母雞),之後有晩無啦啦唔見咗隻雞,晩飯就有一大碟雞食

婆婆屋企養咗隻唐狗,差唔多廿歲
成日有樓上樓下嚟打牌,我會幫手扭麻雀枱啲腳,有時大聲咗隻狗會特登嚇我
啲街坊都好好,公公放假帶我去食茶餐廳西多士,有時街坊會買個菠蘿包請我食,或者請杯朱古力我飲咁
個個禮拜六我最期待嘅事就係公公帶我去睇啲馬喺山上面行落嚟去馬場,個個小朋友都好靜好乖咁睇馬,換作而家我都唔敢想像會點

到開始返幼稚園,就同家人搬返去沙田,嗰陣每到禮拜日就會跟屋企人去公園晨運,唔記得係邊個街坊教我個口訣,捧住個大西瓜,一刀劈落去,一邊分俾你,一邊分俾佢,記到而家
嗰陣放學係會託管去隔離座一家人度,佢哋仲幫託管多一家人嘅細佬,成日幾個細路放學就一齊睇電視,做功課,食生果咁,好開心
不過太細個喇,無諗過要留聯絡,而家連姓咩都唔記得哂

總之就算好細個,印象中所有人都係好友善,好多隔離鄰舍係識嘅,會互相照應
周圍都感覺好乾淨,啲路對個幾歲嘅細路嚟講都好好行又無咁多車多人,而家出個街返嚟洗手,啲泡成日黑黑哋色咁
秀茂坪巴打揮手
聽我屋企人講以前住39座樓下好多嘢食 同啲街坊又熟
好過依家搬新樓之後又冇嘢食 又多支那人
我都想知點解,我細個住公屋,左鄰右里都好熟,大家小朋友會出走廊一齊玩
似人在江湖嘅就比較多,好多係內心掙扎,然後輸俾現實,又好多係開始建立咗啲嘢,覺得個成本太高,不了,或者呢啲就係宏觀返工不了
我都係80年代出世
細個個段回憶係最美好
無蝗
係,都有啲人當金蟬脫殼,即使呢度係孕育自己嘅地方
其實好多供滿,小資嚟,但係而家去全世界都有蝗
red book
大家移民還移民, 記得要入鄉隨族, 唔好好似D 大陸人咁, 去到邊都要大地就晒佢地
大家移左民之後就要放棄原本O既野喇, 唔好再什麼保留香港文化, 咁都蝗虫係冇分別
好似我之前一個FD 咁
去左新加坡, 就咩要教人廣東話, 唔好俾廣東話失傳, 又話foresee 到香港遲D 會冇廣東話
我聽完覺得好好笑, 佢要保留點解要走, 走得就唔好好似D 蝗咁
再者, 你教完一代廣東話, 佢地新一代都唔會用, 都係多餘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞