我係一個 80 年代出世既人 , 等我講下我記憶中嗰十三年英屬香港人生

644 回覆
784 Like 8 Dislike
同表弟講我哋細個咩都可以玩返餐,佢回我佢哋有玩具,我笑而不語,各種創意嘅童年回憶玩具俾唔到
回憶。。以前既香港真係堅靚
有冇7、80後住公屋大嘅巴打
一層20至40戶嗰種
試過喺走廊踢波?
我以前成日踢到比人屌
當年好多支那蝗揸槍偷渡嚟搶劫金舖
啲警察真係會同佢哋駁火
龍豐果間?仲係度,果間老字號。但我覺得其實一般,好少去食。
係呢間

無他嘅,由火車站一出
全部都係連鎖野
要食啲唔同少少嘅野就只係識行去天平村室內體育場對面嗰頭
有時太肚餓食番一兩串會好開心
上水龍豐間東盛金鋪當年發生過槍戰,老遠都聽到D槍啪啪聲,打椿咁。
呢家物質富裕咁多,反而比以前冇咁快樂
係人與人之間少左互動定係點
以前雖然窮,但成個社會氣氛係好好,大家都好有心建設好香港
往事只能回味

https://youtu.be/UB8yRSj55z4
當年英國本土都要俾面香港
咁又係,10幾年前宣道教堂隔離果D茶仔都食得下,家下全部垃圾。夜晚有朋友過開來搵我都唔知食乜,最多食永發,通常寧願出大埔食。
細個最鍾意搭中巴熱狗
而家都仲有細路出面跑跑跳跳
不過大家都住左咁耐無咩所謂
八九十年代嘅公共屋村係有設計,唔係呢家一味塞人入去嘅建築物

細路唔尖叫
嘻嘻哈哈咁其實我都唔介意
火車站去彩園村條天橋好多野食
不好好似禁左
而家最多只係見到朝早賣糭同瓷飯
只係無裝修過
夜晚推車仔禁咗好耐lu,有見過搬過落去彩蒲果頭,呢幾年都好少過去彩園果邊。
唔知其他地方係唔係咁,我住天水圍個邊97前既公屋同居屋都好 有個好on9既設計「開門通風」,即係對面屋一齊都開門開窗會通風好多,但係間接就可以令到d人成日打開屋企度門,咁大家交流機會就會多左好多
我95 中學通識教科書都係教三權分立講解得好清楚
估唔到過左4-5年 原來啲野都可以話變就變
要多謝67?
師兄貴庚?呢d係60定70年代?
呢代人無論讀唔讀大學,都係一入社會大學就97金融風暴、老董搞公墓猿新制削福利、科網股泡沫爆破、911、沙士,到三字頭結婚生仔買樓階段,就樓價狂升、蝗大舉入侵爭奶粉醫院學校公屋

幸唔幸運?自己衡量
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞