我係一個 80 年代出世既人 , 等我講下我記憶中嗰十三年英屬香港人生

644 回覆
784 Like 8 Dislike
睇到第4頁未睇哂 雖然我只係一個96嘅細路(對比起咁多位80年代嘅巴絲)
但覺得呢個po真係好正
我自己會覺得其實90後都真係算幾幸福
細過住公屋 都叫做經歴過嗰種大家打開哂門 無野做就同其他細路係走廊/落公園玩
小一仲係半日制嘅下午校
慶幸自己到叫做識諗之前科技都未係咁發達
唔洗食電子奶嘴
到初中先叫有部自己嘅電話 仲要無得上網
而家住普通居屋十年都未識哂啲鄰居
一得閒就碌手機望住香港一日衰過一日
舊香港真係好正
想睇多啲其他巴絲分享舊香港之餘
希望大家69都要行出黎
我唔想香港同大陸一樣呀
舊香港嘅人情味……
而家去公屋行下變哂做新移民啲蝗咪味啦
如果個POST係講90後既野再踩00後已經一早過千正評
我印象中既80年代好簡單就係無而家咁多人,番學搭巴士無人玩手機
買包煙60,睇場戲過百
90年代表示自我有記憶以黎,香港已經一鑊粥。
97 00 03 08 12 14 16
嗰時讀書重有讚香港好勁,雖然我體會唔到啲咩。
不過後黎一路大,就一路睇住個政府點鑊鑊新鮮鑊鑊金。再大啲要做執屎嗰代喇,由國教到魚蛋,都係90嘅衝出去死先。

從來冇試過喺歌舞昇平瞓喺到都發達嘅年代生活。
易上大學又點?以前讀唔到唔使死,依家讀完都係做低價奴隸。

我地嘅希望係黎自幻想,打壓係黎自現實。
個個愈大愈灰。
有時我都唔知點怪佢地唔出聲。
支持你
大事件有新聞記載
居民日常既小生活反而冇乜人提
有興趣知更多
利申:90年代出世
呢d美譽真係已經好耐無聽過喇
這麽近 那麽遠
呢個都係社會倒退既明顯蹟像
全民爭政府工 大學生爭aco 紀律部隊
80頭
小學娛樂:
睇430穿梭機,行文具店,同朋友玩四驅車/可口可樂閃光搖搖,行日式商場,木架遊樂設施玩捉,歡樂天地睇人玩,一班細路fd玩紅白機/卡片機

一家人去郊外燒野食,游泳池/青龍水上樂園/海灘游水,去海洋公園睇殺人鯨,去戲院睇港產片全場爆滿,租錄影帶睇精選西片。

30幾年後既香港,上面既野竟然大部份做唔到
係以前窮人仲開心過家下中產先岩
名寶石廿幾年都係咁嘅樣
再吹大啲
中英數社科健好令人懷念
我答你

當年細個尖嘴最多鬼佬遊客

住本地鬼佬我響西貢市中心見好多,細個用小學教既英文,大膽問同我一齊打千秋既鬼佬小朋友既老豆
Where are you from

鬼佬答我England

然後無然後
鬼佬恰華人其實過左67暴動之後已經少左好多

係傳說黎架咋
97年我升小一
嗰年學校將社科健合併做常識科
嗰陣其實香港人相對無咁有錢
但因為咁好少野已經會好滿足好開心

記得元祿壽司90年代頭响沙田開第一間
對果陣屋企來講係好貴
唔記得生日定慶祝咩去食
食完梗係好滿足

今時今日當元祿未執,就算佢俾返同90年代初嘅質素,肯定大把人跳出來話俾狗食

不過有時覺得未必完全關回歸/地產佬事嘅
而係咁啱97左右係互聯網開始普及
呢樣改變咗太多野,唔止香港,全世界都係咁

舉個例上面有人講啲鄰里關係
其實而家鄰居之間好少面對面咁傾計(97前左鄰右里真係互相幫忙)
但又唔知點解啲居民facebook group果類咁流行
有時諗係人同人之間嘅交流完全改變晒
老實,其實成個60-90年代都係住豬欄咁細既屋
無變過架
最好笑係最近不停 loop 《再見黃老五》攞灣仔康富大廈做實景嗰段
啲content farm話30年前已經預測到今日啲樓會咁細,然後好多港豬又信
根本嗰棟樓係實景
移民係最好其實做香港人好攰
要背負好撚多包袱
其實都唔係架以前好多人住公屋
300呎一家八口
無房
咁你又無錯
我88年出世

97先9歲岩岩叫開始懂事

果陣真係已經覺得香港瀨緊野
97 03 05 08
好撚羨慕
為何未及時地出生在
成25年無聽過了
其實散仔就話
ao/eo好似都係一樣咁多人搶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞