我係一個 80 年代出世既人 , 等我講下我記憶中嗰十三年英屬香港人生

644 回覆
784 Like 8 Dislike
我就係1個膠波玩左某一年既成個暑假

個波我記得是白色的, 有D紅色既花紋咁
日日就拎個波落街9踢
一嚟教好咗係唔會跟陌生人走,二嚟個個通街走識哂路,附近都一定有街坊係認得會睇住
樓下啲玩具舖係會大概知邊個係邊家人嘅細路,跟得多去街市連賣菜賣魚都會認得
係我太細唔認得人

早幾年,舊李鄭屋嗰陣嘅對面樓清拆,最後一次見樓梯底玩具舖個阿婆,都過90歲喇...
本身想幫襯吓但都唔知買咩好咁
82年出世,住佐敦警察宿舍,電話重係7個數字。當時常出入油尖旺區,直到90年代中搬入新市鎮馬𩣑山。舊居已拆,變成豪宅了。

皇家香港警察都叫做食皇家飯,打事頭婆工,8-90年代形象重係比較正面。

附近嘅佐敦碼頭亦變成柯士甸站

平時娛樂都係落街/走廊踢波、玩捉、打下康樂棋。

小學起果欄附近,永遠都記得果陣爛生果臭味。而對面嘅油麻地戲院d戲名就開啟了小學雞對性嘅好奇。

果欄旁邊已經係海旁,避風塘重會見到木橋、碼頭咕哩。

東方之珠五光十色嘅彌敦道夜景

重記得戲院外賣烤魷魚、炒粟子依d高級食物。

電影同電視多數係action or sci-fi movie。
無線常常重播的有粵語長片:如來神掌

醉拳

蛇形刁手

李小龍系列(John wick 2都有玩mirror room)

最佳拍檔系列

明珠台重播:
大家都識講嘅英文my name is bond, James Bond.

Classic Star Wars

Not this shit

型到爆嘅西部牛仔,獨行俠奇連伊士活

故事、音樂、特效都一流嘅奪寶奇兵

太多講唔晒,總括係一個開心、社會有希望嘅年代
以前有錢先買得起一個足球,而家馬會送好多
印象中章記係露天飲茶計已經算正常,另一邊好似有間叫新龍泉唔好食又污糟

講起污糟以前街市超污糟又臭勁反感,但細個都會被逼跟阿媽買餸;相反而家街市係乾淨左又有D有冷氣,但有D地方十室九空領展所為,我寧願變返以前咁
一個充滿人情味既社會
本來我都諗住連埋圖出 post , 但真係冇咩時間
新區簡直係極品
七層大廈
beyond冇問題,啲歌冇問題,問題啲人集會唱歌呢個行為冇用,而首歌係呢啲行為嘅主打歌,正如中國國歌本身唔係有問題嘅歌,黨攞咗嚟達到佢自己嘅目的呢個先係問題,香港人89愛國愛同胞本身冇問題,只係共產黨嘅解放軍令共產黨可以行暴政,共產黨大概係鄧小平64之後啟動咗執行1984嗰種模式,而家嘅大陸人已經唔係30年前嘅大陸人,所以而家已經冇呢種愛同胞嘅情感,愛國只收窄到愛已經唔存在嘅舊時同埋不復存在嘅原本山河面貌
返開上晝

禮拜六放學仲迫人要去參加咩聖經班(天主教學校),但又唔俾人出去食嘢,小食部又閂咗,肚餓住咁聽成個鐘經
成日同啲同學跟非教徒條隊走,偷走去對面馬路間雜貨舖篤魚蛋,返到去望住啲食餅填肚嘅同學,覺得得到咗世界

仲好記得下晝班坐同一個位條友成日留低垃圾喺櫃桶
我住過油站上面果座年幾,之後拆就搬了,好似係第9座

個廁所同隔離share用,好彩果個人成日唔係度
如果社會風氣仲好似以前咁,我諗無咩錢都仲放心可以生個,但而家咁真不了
英屬係understood,但係全世界更加明白嘅係香港嘅獨立性,冇咗呢種獨立性同埋逃難落嚟嘅華裔精華,香港一定飛唔起
我果時有上午重播前一日兒童節目+卡通
而家真係無晒個種 "人情味"
無感受過,係唔會明白
馬姐可以結婚生小孩?
以為梳起咗頭髮就一世單身,老咗同d同郷姊妹一齊住姑婆屋養老。
以前電視劇成日有華人有錢老爺搞大妹仔個肚,之後少爺少奶不停打壓私生子女
777講嘅,乜嘢根據乜乜乜香港人繼續享有乜乜自由,什麼引渡仲要經過佢批然後律政批再佢批,任一唔批都過唔到,講到好多把關,仲講到忍唔住笑咗,這就是今日香港
記得果時係話市區迫爆,但未至於咁多湯房

成個大西北基本係用黎養牛,好少人住 (印象中)

今時今日塞咁多人入大西北都仲係迫爆,同我講多得果百零萬人,搵鬼信
果個年代大家都好習慣新移民,始終大多數人都仲係新移民第1/2/3代,明白對方處景

而且當時新移民係努力適應香港社會,以做個香港人為榮,當時廣東話講唔正係會俾人笑大陸仔,唔似而家一街都蝗語

利申 82出世,86新移民
冇自由係班垃圾中意做埋d生蕃行為,例如隨地吐痰之類

根本做返個文明人我睇唔到英國人有做過咩去壓抑個人自由
想問下上午校果d星期六洗唔洗返半日?
一路都覺得以前啲公屋係設計越嚟越好,越嚟越大,就算係舊式屋邨,樓與樓中間既休憩空間都好寬落,唔會覺得逼同焗促

而家個啲? 插針式咁起,總之有少少地都會起一幢,樓同樓中間密麻麻,啲樓有幾高起幾高,新個啲40幾層,但啲單位就越起越細,配套又差,叫做比個單位你住 你唔死得就算個種,根本就係21世紀版徙置大廈
原來係咁!
好細個果陣經過見到鐵絲網圍住d臨屋 裡面好多人住 有d細路踢波 又有d人洗衫晾晒出黎
同埋以前公屋屋村好多婆仔坐出走廊傾計
基本上成層都會識唔少人 又會同同層嘅小朋友一齊玩
而家同層嘅有幾何會打招呼

不過某程度上係舊屋村個設計比較易有交流

(細個住Y字型)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞