我係一個 80 年代出世既人 , 等我講下我記憶中嗰十三年英屬香港人生

644 回覆
784 Like 8 Dislike
品流複雜都敢唔鎖門?
我覺得2047前,無論香港人去到邊,都唔會忘記自己係香港人,並會存有一絲幻想,終會有奪回香港嘅一日
日本人講嘅社畜?
望住一個咁有特色咁美好既地方變得越黎越差
真係好唔甘心
好想見到香港獨立既一日
灣仔街坊
第一張係希慎 (三越) 望向 Sogo. 成排樓就係依家嘅 Sogo, 最遠係紅寶石酒樓, 即係銅鑼灣地帶。
第二張係波斯富街, 左邊係利舞臺,左邊綠色招牌 "香河越南餐廳", 一直 keep 住係度. 右邊排樓都 keep 住係度.
第三張係莊士敦道/灣仔道交界. 遠處海運商場, 裏面有D 唱片舖, 衫舖, 都算潮流嘢。依家變咗大快活.

btw 80年代, 好多牛仔褲舖, 留意下好多招牌, Wrangler, Lawman, Apple Jeans, Lee.
好鐘意睇八九十既香港電影 以前香港係咪真係好似戲咁
啲人揸古董車 啲西餐廳咁懷舊
而家香港雖然好繁榮 五光十色但係始終都係鍾意返以前嘅香港
Lm再睇 多謝你share
口述歷史都係保護本土同教育下一代方法之一
而家好多舊餐廳得返個殼,唔係食返舊時嘅嘢
間越南好唔好食,成日想試,次次經過都係食完嘢
街坊你好
紅寶石當年都幾出名。
唱片舖又係必去之地,間間都好大。
佢而加晚晚俾佢老公中出
以前有紮腳嘅同學…
lm
一諗起以前既香港就好想喊
98,小學本現代都係教三權分立,宜家就難講啦⋯⋯⋯
一般, 無咩特別
青少年時期生活係香港最光輝既年代—80s
追完
睇到
對80’s 好有興趣 尤其娛圈
講多d
我都係80年代出世
當時返學係中英數社科健,即係社會、科學同健教,另外每兩星期有一科叫德育,主要教你做一個有公德心嘅人

學校間唔中有啲新移民插班,但唔多,通常一級2-3個咁,佢地會比較fd啲,試過有兩個自己傾計時猛講普通話,嗰陣我話:呢度香港黎架,講廣東話啦,都唔知你地講乜佢地又真係講返廣東話當時咁講嘅原因唔係好似而家憎鳩佢地嘅心態,純粹係八卦想知佢地講乜

仲記得以前小學無帶鎖匙返唔到屋企,例牌去樓下茶檔叫杯凍華田,一份奶油多,唔會有人收我錢,因為聽朝我老豆食早餐時會一次過比返而家?我諗坐耐啲都比人趕

好掛住以前嘅香港,條街無咁多人,放假想去邊就去邊,唔駛驚呢度多人嗰度多人。見到有人需要幫就幫,唔駛下下諗條撚樣係咪呃人。
高質po lm
睇到都好想自己可以早啲岀世見識下港英政府時代
lm
同年,幾歲就有新公屋,父母住十幾年公屋儲夠錢買居屋
而家自己出來住,租層樓仲舊過當年間公屋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞