我係一個 80 年代出世既人 , 等我講下我記憶中嗰十三年英屬香港人生

644 回覆
784 Like 8 Dislike
好似有個放返出黎
木屋叫臨時安置區
好多個都放返曬出嚟啦
隱性埋咗名
冇錯 , 以前香港真係講個信字 , 大家街坊會互相幫忙
住隔離
我83上水人,而家嘅上水真係比狗住。火車站有個婆婆賣砵仔糕,新都老麥夠大任坐,名都有戲院,家下係大量無盡嘅藥房同撞死馬嘅喼。
以前非繁忙時間火車係大把位。太和站我小學先有,大學站係一個長期無人搭嘅鬼站。同埋間唔中會有豬籠火車經過,好嘈又大味,但就係有佢嘅特色。
食白粉嗰班都死得七七八八喇
八十後
好記得細個,覺得生在香港係一個幸運,覺得香港好發達,乜都有。然後仲問老母點解香港噤勁都唔係中國首都,當然老母係唔識答
宜家,我只會覺得生於香港係上三世做壞得嚟嘅惡果
我同你係街坊,我15座
亞洲數一數二
以前行出去真係有種自豪感
痴線
細個見人住木屋區好爽
一行出去就呼朋引伴
好似仲有d公園仔
我朋友帶我去玩不知幾開心
吹到依前點好點好。

以前市容又差, 發展中地區
依家就已發展 轉型 跟本無得比較
咁你講發達先進一定係而家好好多,呢樣無得講
以前住公屋,屋企都唔鎖鐵閘
自己開門行出去拍門,搵隔離屋啲FD玩
出去走廊同大堂玩
果陣住緊嘅公屋係幾座連埋
成班𡃁仔捉伊人玩曬上下兩層嚟捉
或者去樓下小童群揪會玩
過年過節去送財神

利申:82年出世80後
人民都有錢左好多。
其實如果等遲些少
直頭可以派黃大仙下村,即而家黃大仙警署附近
不過當年如果唔上彩虹就要即走,因為要拆木屋
彩虹除左舊啲,買餸一定要去對面牛池灣之外都叫好住
只不過而家真係揾唔返以前嗰種人情味,嗰種精神
其實....咁多30代既巴絲,仲有無一種感覺係身邊差唔多年紀既朋友due to whatever reason,已經唔識反抗或者分辨是非,典型返工不了既心態
而家多左了
屌你老母小紅書
我就唔鐘意人情味依樣野。
你當香港只係揾錢 過客就夠
走得到嘅好多97前已經成家走咗,走唔到嘅而家就乖乖地供樓
我九十後
唔比同鄰居玩,話驚學壞
日日返屋企對住部電視
又唔比出街
相形見絀
89係元朗大
生活其實差唔多
最大分別係條街真係多左好多人
以前細個去老豆冇時間帶我去海洋公園
有年過年佢就帶左我去呢度玩海盜船
好懷念
上水過客,因工作關係11年至15年成日路過
唔好話巴打你喺度長大
我呢啲過客都覺得上水變左太多
間老麥冇左真係覺得好可惜
想問下近街市嗰邊有間牛雜粉麵舖仲喺唔喺度?啲豬肉燒賣幾好食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞