我係一個 80 年代出世既人 , 等我講下我記憶中嗰十三年英屬香港人生

644 回覆
784 Like 8 Dislike
點解呢?時間見洗D?
做三毛就高質啲啦𨳒你老母 成個 post 都唔係講公屋 , 正懵𨶙咁 , 點出糧畀你呀
打下都得掛

你講緊8幾年?我85後的,入大學個時已經開始講緊「通街都係大學生」「大學生唔值錢」
以成個人生嚟計,以見證嚟計,以人生體驗嚟計,唔係講利益好處之類
同你平時見到啲鬼佬咁 普通人
梗係上晝班好啦,放學大把時間玩
我就食埋lunch先返學
小本經營既商鋪先會有人情味 , 而家 ... 大財團
留個名先,同樓主一樣84年,一樣係觀塘長大

我記得有一年64,應該係90年,嗰陣同老豆

喺裕民坊嗰間大快活食完野行到隔離個公園,

有人擺左好多相同寫埋大字報,我老豆喺度

睇,但就遮住我對眼,我記得我睇到既係一

堆堆血肉模糊既相
下午班星期六返早好難頂
85果啲人已經開始有ive sub degree asso讀
我後黎搬左去荃灣
講起事頭婆 , 落區邊洗封咁多路
細個返學健教堂一講男女性器官個個同學都好興奮
巴打你留班?
細個睇到咪好大陰影
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞