我係一個 80 年代出世既人 , 等我講下我記憶中嗰十三年英屬香港人生

644 回覆
784 Like 8 Dislike
識唔識大王?
大把下午校苦主
當年經濟起飛
多上流機會
有希望,肯做就有多d 錢
點同而家
大富翁玩左幾百輪咩都定晒咁款
你地放學後睇幾套卡通
我地返學前睇粤語殘片

星期六長週
你地仲有正常時間做功課
我地趕到仆街

升中硬食全日制要早起
你地慣左,只要適應新學校
我地就要同時適應新學校同早起
你既社會課等於我既德育及公民教育
你訓到晏晝又舒服d 啫
晨咁早起身好辛苦架
你都叫嘆左6年呀
讀下晝班細個無乜卡通睇
搞到大個變ACG撚
返半日學
半日補習社
老豆老母搵錢唔得閒湊
(唔係 xx 後依啲共產中文)
唔怪得我咁憎乜乜後咁嘅稱謂但係冇諗過原始原因
當年由成立ICAC的確係香港嘅轉捩點, 成個政府運作係有返效率同務實, 以前嘅黑警變返真正嘅皇家警察, 不過可惜淪陷後又變返犯罪集團

生娘(清國)不及養娘(英國)大, 莫講而家呢個係惡毒後底乸

利申: 79巴, 見証80-90年代經濟起飛
三權分立 第四權係由社會傳媒監管政府
政治同環境
同你差不多背景,83住28座,暫時人生得兩件時事係第一眼係電視睇到新聞以為做戲
1,8964
2,911

返緊工未能分享,先感謝你令我回憶一點美好時光
我80,元朗巴
當年係無特別感覺
一切都係理所當然咁
只係睇返轉頭,好懷念
同時覺得而家好欷噓

我0~1住元朗市鎮公園寮屋
後來政府收地,安置左上旁邊水邊圍邨
(估唔到大過左又去左收地同安置部門工作)

好記得十歲八歲時郵差按門鐘
我跑去開門,之後又跑入屋最入
之後郵差同屋企o講咁唔得,好危險
(後來去郵局做野又識返果個郵差)

同鄰居無咩特別守望相助
亦無去樓下食野後數由老豆俾錢
剩係記得間中同老豆去超市買野
佢會拎晒重野俾薯片我拎
返來時仲問我食唔食雪糕魚蛋
可能我細仔錫我掛
間中會帶我去士多切幾磅西瓜食
以前有斷磅買的
士多老世係阿伯,新年會派利是俾我
最特別係呢樣
你遲咗,87股災,「賤物鬥窮人」就係呢年聽返嚟,生活中學習到好多嘢,當年咩物價?股災前,五蚊個橙,為嘅就係呢個係大大個新奇士橙,唔知有冇普通橙十倍貴
就係無左公民教育先咁大獲

依家就算有都會變左洗腦教育
以前搭小巴同巴士,唔夠散紙回問吓前前後後有冇得唱錢,甚至會話一齊俾,依家用八達通加埋個個玩電話同插住headphone冇人理你。

仲有以前同阿媽去買餸買水果,啲賣菜阿姐見到有細路就請食蕃茄,水果檔老闆就會切吓蘋果或者橙請大家食。樓下茶餐廳同酒樓啲員工有時會請食嘢,新年會派利是俾我哋班細路。買鞋帶糖果陣辦館老闆會送多幾條,有時收少一蚊幾毫話費事找...最記得世界杯果陣開到好夜,半場落去買零食聽吓老闆同街坊牙骹戰或者一齊猜某隊踢得差。

之前有巴打講開越南船民,其實曾經有一間小學有幾班係船民啲仔女,佢哋返學同放學都係有巴士載嚟同載走。
呢啲人有前事累積嘅資本,去到一啲位有得deal,deal到好嘅回報自然乜都做,而且好多調查結果都反映到,呢兩條友自細就受思想教育,根本呢啲國家機器好多年前已經埋下,一定唔止咁少人,只係呢兩條友跑出咗
90後好好彩經歷到屋邨情
嗰陣住坪石邨,每日放學就走去隔離屋玩
好多鄰居都會開住門
我地啲細路就走黎走去
有時係走廊開枱畫畫
鄰居行過都會打招呼,名都叫得出
樓下士多文具鋪茶餐廳,啲老板成日同啲街坊傾計

以前冇電話年代
放學放假跑跑跳跳就一日
邊似而家禁手機就一日
四代同堂就有
填鴨式教育又真係會令人窒息
你應該係一間屋三百幾尺(33米),兩個加埋有六百幾尺
要堅持自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞