我係一個 80 年代出世既人 , 等我講下我記憶中嗰十三年英屬香港人生

644 回覆
784 Like 8 Dislike
lm
86年出世

以前既香港真係一個好舒服既地方
明明 689 777都經歷過你地既時間
點解佢哋唔會珍惜 懷念當時既生活
誓要將香港搞成依家咁?
就算我係踏正00年出世 每次我見到同類型既post
都睇到我好有興趣 會成個post睇晒 會覺得當年既香港真係好屈機 生活係香港唔係一件羞恥既事 大家都會proud of 出生係香港
但係由我出世開始 已經無係香港聽到過依啲說話
近幾年尤其嚴重 只有望住689同777 不斷搞到香港變到咁差 樓價不斷上升 物價上漲 令香港人變得冷漠同盲目 從來都未體驗過香港既好 係香港生活只會感受到越嚟越絕望
真係希望6月9號今次可以令香港一鋪翻身 雖然我知道無可能靠一次努力就成功 但起碼係好既開頭
而家得返好啲嘅學校係咁
差啲嗰啲有過一半人係咁
記得以前有兒童保健,
拎張粉紅色既卡去睇私人家庭醫生
一次先10蚊定20蚊
嘗試每樣記得再講多小小

戲院

應該係較多人嘅節目,好興睇一家大細睇午夜場。利舞臺、總統戲院、東角駅同怡東酒店中間有一間戲院叫碧麗宮應該係最大,一套「時光倒流七十年」閒閒地做成個月以上大部分戲院只有一套電影上,海報係人手畫。戲飛約十五蚊左右(唔肯定)。星戰、超人當年都係利舞臺睇。
總統戲院通常做成龍啲功夫片,而貴價戲院先有上層叫「超等」小小似睇歌劇VIP位。

利舞臺

碧麗宮

超等
尖沙咀K11 地下有條通道有啲舊相睇,睇到流眼淚
利舞臺

碧麗宮

碧麗宮 超等
連登仔:個位我坐先,阿伯行得走得做乜要讓?
剿返差唔多十年前雪晴本生活快樂手帳本
就正係講緊佢呢啲自己舊時長大既一點一滴(我諗大約80-90年初)
雖然同佢成長年代應該差幾個圈
但都有好多地方似
描繪到好仔細 越睇越唏噓懷念
大家80後,咪係D細既面前扮野打飛機啦,好似80前個班個個英國紳士咁
明明最尻閪自私就係個班,90,00個班傻尻咁樣衝出黎,70,80個班就得把口指點江山
以前有個同學由上水插班來,都比同學笑,而家大陸同學好正常

以前屋企環境唔好,媽咪帶我去食超群就好開心

買樓唔係遙不可及,好少發水樓,兩公婆加埋 2-3 萬都可以安居樂業
80頭老餅留名
記得港英政府果時講玫瑰園計劃都有好多人反對
青馬大橋通車當年我得七八歲 有個活動請小朋友免費遊大橋
好題目,雖然果時香港物質生活無現代咁多選擇(assume你有d錢)
但係果時既生活環境絕對可以用舒適黎形容
成個生活空間同人文環境都唔係而家可以比
我好似到十六歲先第一次出 cwb 真係唔知以前係點

以前啲小販真係好高質
90 年代 cwb 應該唔差掛
以前香港嗰種高質真係唔講得笑
我住秀茂坪28座
大王同阿必用波散鳩神仙B
見過神仙B屌鳩人
又見過蕃薯同大王隻秋
好彩我冇跟佢地玩
如果唔係今日會做啲濕鳩工
因為我哋加埋五戶人喺度 , 同埋大家都係窮 , 冇野俾人偷
聽父母講想當年係講30年前,大把人都住依啲地方,廉租樓都未有(就係依家ga 公屋),30年後child 登如果住依啲地方一定話窮人生仔正仆街,好心多啲睇下歷史,2戰結束到2019都係差70年老果班仲起到,明顯社會進步太快啲人跟唔上。
可能比較住木屋、屋村嘅家庭富裕。但我係我讀嘅學校同班中應該係算最窮果批。爸爸一個人工作,約兩萬月薪,八九十年代聽落好似好多但其實一家五口仲有大有細。只係算正常中康。
 經常見到打交劈友 , 行樓梯落街又會喺後樓梯見到人食白粉 ← 依家仲有冇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞