我係一個 80 年代出世既人 , 等我講下我記憶中嗰十三年英屬香港人生

644 回覆
784 Like 8 Dislike
以前搭車有經過 , 幾色彩繽紛
高汁
黑白粵語殘片細個日日睇,套套重複睇過好多次

巴士未有冷氣嘅年代,有好有唔好!上山落山去海灘坐巴士真係一流,啲樹支會篤咗入嚟上層,啲人好鐘意係上層食煙同咀,座位印象中一邊三一邊雙座位!

不過三十年前香港嘅天氣同空氣質素就冇得比,四季分明,所以冇冷氣坐巴士冇想像中咁恐佈。
又唔會喎,我身邊班朋友咩level都有,但有唔少都仲會有咩事衝出黎。 最多唔係衝到最前咁啫
me too
返開下晝班
無啦啦星期六返咁早都唔知做乜眼都未開就要返學
簡直係虐待兒童
Xx後呢個講法好似08前後先蝗國出現

好大程度造成左世代對立

但係反支嘅兩登都係照單全收
記得蘋果日報中國新聞版講過乜嘢80後作家
跟住903有個DJ又講過

之後80後呢個字喺香港普及係反高鐵嗰陣有班人攞嚟自稱

唔知連登幾時正式反呢個稱謂
入過去萬金油花園一次, 好多壁畫假山, 地獄雕塑, 成幅牆壁畫咗D 十八層地獄, 有D 奇奇怪怪嘅動物雕塑, 亭, 好大好多嘢一個接一個。但細路仔最深印像係 D 假山,喺裏面穿來穿去可以玩捉.

依家拆剩嗰幢 "虎豹別墅", 其實一般人應該無咩印像, 本身係私人唔開放, 只可以望到外面個樣.

https://www.youtube.com/watch?v=aZEi69WDuLM
我唔肯定有冇停過課, 當年讀小一, 真係好多都唔記得, 但個細路女中左槍瞓喺木板上面俾人送走嘅相就仲有印象

罷課可能係當時嘅中學大學?
雞脾!!!樓主唔提都唔記得, 我細個好期待搭火車係因為有雞脾食
有幸細個去過
成日車到地主
係好滄桑, 唔好話老餅只識講舊屎, 但有時回憶起80年代尾90年代頭嘅香港, 就會明白點解仲有人懷念當年 (包括我自己)

而家社會係發達(?), 但真正改善咗有乜? 我80年代住嘅板間房可能比而家嘅濕鳩劏房環境仲好少少; 細路仔讀書壓力比我以前仲大, 起碼當時都冇聽過會讀書讀到跳樓; 食物選擇又唔見得好咗, 以前通街都有小食檔, 而家任何香港人去到海外第一樣要搵嘅就係夜市

講真呢30年唯一好咗嘅係交通, 不過都係因為英國人留落嚟基建計劃而改善, 而唔係港共政府嘅功勞
70 年代出世真係完全睇清香港點樣輝煌再到衰落 , 以前真係好鍾意返學 , 而家小朋友唔會鍾意返學 , 一黎多怪獸家長 , 二黎填鴨式教育 , 睇見啲小朋友真係好辛苦
我覺得最大分別係有無每日150新移民
因為而家福利真係好傾斜

除左呢樣同住屋,其實整體黎講係比以前好

利,83年
我1987年出世,
讀初中嗰陣英文科有個Project,
要去九龍公園訪問外國人同埋影合照

當年九龍公園唔係依家咁一堆支那人嘈嘈閉,
好多外國人拎份報紙買杯咖啡坐喺嗰度休息,
唔洗搭飛機,就可以感受到呢份廉價嘅外國感

外國人見到我哋喺學生都好熱情,
好細心同講慢啲等我哋可以好好筆錄。
好記得一個外國女士,
我哋行埋去講咗句唔好意思阻你小小時間,
佢就話唔會阻,幫助下一代學習喺好重要

當年真係成個社會都好和善,
亦冇話依家成日「公屋私樓」鬥爭,
大家根本唔在意唔Care,
你住邊度同你係一個乜嘢人唔可以相提並論。

各樣各樣,當年英屬香港同依家支那化嘅香港根本兩個世界。
其實諗返轉頭 感覺上成個香港社會
喺97-03之後 其實個社會好似停滯咗咁
人工冇加過 福利 文化 娛樂 政策 教育 全部時間停止
唯一改變嘅係 人越來越多 樓越來越貴 物價越嚟越癲
就係沙士後,cepa,有啲人要搵埋最後一筆,中門大開,冇say嘅就得個睇字
以前啲警察見成年男人拖住啲好細嘅小朋友有時係會問吓㗎

因為我老豆帶我出街都俾警察逗咗好幾次
人情味依樣野先係以前香港人既核心價值
98年出世 我睇呢個post 再加埋聽老豆老母講 聽到公屋人情會微笑 睇到共狗啲野就心up 真係想像唔到你地經歷過會有幾感觸
英式教育教左個講粗口嘅人出黎
而家啲人講勝負,而且係講起跑線,講環境因素,睇晒呢啲,你係差啲嘅就判你輸咗,仲要係輸一世,因為判埋你唔會有機會,同你打鑼都冇意思,唔會有好處,我俾著數你就有,比從來嘅香港更市儈

以前啲人都會競爭,但係都追求公平,唔係貶低人咁樣,有節氣,有風骨,機會平等,即使條件唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞