我係一個 80 年代出世既人 , 等我講下我記憶中嗰十三年英屬香港人生

644 回覆
784 Like 8 Dislike
https://youtu.be/7Fu9DJGRU8Y
嚟一首Danny 今宵多珍重比各位同舊香港

愁看殘紅亂舞憶花底初度逢
難盡垂頭淚湧此際幸月朦朧
愁緒如何自控悲哀都一樣同
情意如能互通相分不必相送

6月9日 唔贏唔走
多謝!廣傳!捍衛家園!
細個阿婆都係住秀茂坪
1991 年 鄭敬基有首歌叫 "香港最後探戈",林夕填詞

作曲:鄭敬基 作詞:林夕

流年大變 有偉大五星
在風雨交加之際合併
洪洪盛況 到處聚滿工農兵

承諾過不變的繁榮
最後在晚空角落化流星
在堂皇耀眼空置高樓前
壓著萬語千念意難平
面向天 背冷冰
前塵舊債都算清

紅日盡蓋那雪亮眼睛
樣板戲紛紛高叫動聽
高舉的臂彎中 私己與個性難再認
在那些高燒的眼光中
將一切感想感覺定性

誰能避免世界大革新
未必要烏江舉劍自刎
時日漸近快快掉去優皮身

來做個優質人民
儲備沒有分界限更平等
若能立志堅決不移民
以後就算刀下也留人
在那天願再生
來全面粉飾氣氛
紅日未蓋過雪亮眼睛
或者已天崩山林地震
高舉的臂彎中都可以故作沉默
在那些高燒的眼光中
身邊愛侶都可以熱吻
......
https://www.youtube.com/watch?v=FtcXM3mWSzw
睇到好心悒,香港曾經係個中西交滙百花齊放嘅彈丸之地,係充滿活力、人情味同希望嘅地方而家空氣差咗,人又多咗,個政府又垃圾,搞到香港烏煙瘴氣不復當年輝煌,曾經為自己身為香港人自豪,而家香港變到咁真係好心痛

1986年事頭婆訪港

https://youtu.be/J8rd8Y5a0r8
壓軸歌曲這是我家
港共政府不停令香港退步 , 再叫人向返大陸學習 , 香港本身好高成就 , 有需要跟大陸學野 ? 新加坡以前就係跟香港學野再爬埋頭
70-97年,
住屋由2百幾呎一家六口,住到一家四口4百幾呎。
交通,由只有巴士小巴,到有地鐵。塞車不太常見。
醫療,由排街症要未天光去,到後來排2-3個鐘.間中更有得即睇.住院未見要訓走廊。
鬧政府不常見,到鬧政府好常見。

97-現在.
請退回到70年代
可惜退回到70年代既政治環境後,人情味無同時都退回到當年。
港英年代,港督落區唔使封路又有蛋撻食。

今時今日,你叫林鄭同佢老公試下冇保安行落區
hi, 我又係80後,住觀塘區,你讀邊間學校
係,垃圾港共淨係諗住點搞臭香港香港八十年代起發展一定比大陸快同好,嗰時香港正過而家嘅所謂強國幾多,國際大都會的確新加坡而家都爬頭了,跟港英模式發展真係好好多以前多元有品味又有文化氣息嘅香港真係好靚好正,而家只有一式一樣嘅店舖商場同劣食
管治質素 就係個分別
80年代, 醫院都有開帆布床, 瞓走廊嘅
[url]https://www.youtube.com/watch?v=ljw6_6IuLEY
[/url]
當年政府醫院(而家公立醫院)D姑娘惡過華秀隻狗
係91年尾開左醫管局至叫有改善
我諗任何語言、階級,都有粗口,都有情緒

我唔知師兄你咩background,.但大家香港人,而家時局好明顯,唔好嘥時間係度互窒啦
我再講,你唔鍾意提"英式"兩個字我可以唔提

香港係有好多缺點,包括教育。

現實係繼續急速支那化,喺世界下一定無運行

全球化、Al化,我哋掉轉頭玩一百年前共產主義?過去幾十年已經證明共產主義得兩個後果:

1.政府崩潰倒台。社會浪費幾十年

2.共產變成獨裁者嘅洗腦口號

ching除非你係習核心,我睇唔到香港同大陸咁走落去對你同你家人有咩好處

共產下,強如薄熙來、令兄弟、USSR 加米涅夫都無好下場
香港咁多年嚟一直都幫大陸好多忙 , 但從來只有佢地恩將仇報 , 唔講四川地震 , 九十年代既華東水災 , 當年演藝界百花齊放 , 演藝界喺當時既影響力都算大 , 我記得電視台廿四小時搞振災籌款 , 籌到幾錢我唔記得 , 但記得香港當時既口號係 "有錢出錢 , 有力出力" 香港人從來冇欠過大陸人 , 但到今時今日佢哋有還過一次恩嗎 ?
細個~住屋村40座~
皇家香港警察 , 我幾歲既時候試過自己一個走失咗 , 去咗個我唔熟悉既地方 , 我記得當時係夜晚我喺條街到喊 , 咁啱有個警察經過 , 佢好溫柔咁安慰我依個小朋友 , 後尾帶返我搵我阿媽 , 以前既警察係極之親民 , 根本當年真係冇見過一個警察對一個平民呼呼喝喝 , 當然古惑仔除外

講飲食 , 點解香港曾經被喻為係美食天堂 ? 我估其一係飲食多完化 , 但我細個親身感受係佢哋唔求其整樣野食交俾客人 , 簡單一塊午餐肉 , 有人叫先會煎 , 而家 ? 一早同你煎定一百塊罷係度喇 , 嗱淋做完一單個客快啲食完快啲走啦 ~ 以前食冰室真係嘆早餐 , 而家食茶記早餐但求維持生命 ...

小販亦係香港既文化 , 我食過好多街邊小食係整得好食到而家食唔返 , 碗仔翅魚肉 , 燒魷魚 , 炒麵炒飯 , 燒賣粉果 , 魚蛋腸仔 , 真係每樣都獨當一面 , 可惜當時政府都開始打擊無牌小販了 , 但我食咁多次又真係冇一次食到要睇醫生喎 ~
以前啲阿媽,好多可以攞工廠貨返屋企整, 一邊做嘢一邊睇細路, 叫做兼顧到事業同家庭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞