我係一個 80 年代出世既人 , 等我講下我記憶中嗰十三年英屬香港人生

644 回覆
784 Like 8 Dislike
64時有4個字我好記得, 就係打倒李鵬
係,不過好多廢中廢老一邊吸住自由空氣,一邊撐共反自由
香港要有ICAC因為個問題已經影響大英本土,啲人來香港斂財,做成咗一啲影響返佢哋本土嘅集團

但有時星期6要返早
唔知邊個諗出來
八十頭 沙士後一年畢業 出黎搵到野做叫好 但fg好低人工 做幾年 諗住上位 又黎個金融海嘯
下午校留名

最煩係唔知點解要返長短周,星期六返去9hea一陣就放學
o個時就咁去下公園跑下鳩下就識到朋友
唔好話79啦我97初中都仲係教緊三權分立
我都唔記得星期6返去做乜了

最記得返中學時真係勁唔慣, 要早起
星期六長短週, 下晝班要返上晝
星期六好似有四堂左右, 最尾有堂類似課外活動嘅嘢.
D 學生自己分去唔同嘅 group , 捉下棋, 童軍.. 之類
我對於小學其實無咩印象
但記得日日都應該返去玩多, 無咩點讀書
00年代讀小學仲有分上下午校
我記得果間係P 1,3,5 下午校
P 2 ,4,6 上午校
但去到P4就轉咗全日制

BTW 鍾意上午多過下午
以前小朋友喺條邨周圍走都唔驚
我小學同中學都係響觀塘讀
不過成日同阿爸會去秀茂坪間章記飲茶
雖然係舊D污糟D
但係見親日日都係個班街坊樣
見多幾次面又會同你傾下計
人情味真係多好多
而家香港冇咩人情味呢種感覺
試過踢到個波飛埋去人地廚房塊玻璃度, 成塊掉左落地爛左
之後即走
最大程度咁接收大陸偷渡落嚟啲人真係好人道,英國一隻手拍唔響,多得中共暴政先至有香港起飛嘅前因
我細個住係海運商場樓上
咪係 , 我小學返下午校 , 星期六就要返上午
我試過踢啲好細個嘅膠波
一下穿過左個欄成廿樓飛落街
亦去過同學屋企樓下
佢坪石村,係一啲口字型嘅設計
中間有一個好大嘅空地
我同班同學射左個波上樓上比人屌

以前做公屋仔
一個波,唔一定要靚、真皮
都可以玩一日
味臭係
星期五晚趕到仆街
試過條仆街教畜要我做「習字兩篇」,第二日星期六交,我屌佢老味
同埋天寒地凍就直頭酷刑
我幾歲時踢既喺西瓜波 橙白色西瓜紋既膠波
細個住新界, 有個開士多嘅婆婆會請下小朋友食零食, 有時一粒糖都好開心, 後尾佢年紀太大冇開舖, 我都搬走左。個婆婆好慈祥, 滿面皺紋但笑起嚟好甜好親切。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞