我係一個 80 年代出世既人 , 等我講下我記憶中嗰十三年英屬香港人生

644 回覆
784 Like 8 Dislike
有啲真係發咗達移咗民 , 但我諗唔好彩居多
你好巴打
另外有無人係小學係半日制?
徙置區呀巴打
我嗰陣住木屋
鳩流流又大半世喇
以前d遊樂場先係遊樂場黎

滑梯又高,千秋架又高
下晝班
下午校
而家睇返90s嘅片都好有親切感
我所講只係我所見所回億 , 亦都想俾後一代人知香港點樣如傳聞中咁風光過 , 我反而想知 90 年代頭發達班人點樣魚翅撈飯
Lm
冇機會經歷香港最有人情味既時刻
感覺好鐘意香港以前既環境同人情味
屋邨入面隔離鄰舍會一齊玩
士多好多野食又好平
放學成班同學仔一齊去士多玩同食野

利申: 00後 屋邨大 細個果陣都仲有士多 冇記錯好似叫辦館 依加我仲係住係同一個屋邨 但同細個果陣相比都已經變左好多 仲有一間辦館係度 但都唔知間辦館幾時會比人迫走 好唔想佢走
我係讀上晝,好羨慕返下晝班嘅人可以訓到晏一晏
彭定康最後撤退 , 好記得佢個女喊到仆街 係真心愛香港
我!上午校!

另外回返上面有爸打問外國人係咪80年代走哂,我小一時接觸過做政府嘅鬼佬,睇嚟果陣政府仍然有好多外國人係度
我地讀半日制嘅係咪變相讀書比人少
社會科根本先係神科
80年代,經濟起飛,加上法治相對公平既年代,真係係黃金時間。
Lm
以前港督真係為民請命 , 由成立 icac 開始香港就一直好落去
小學就半日制

中學先全日
呢個腦魔可能唔係舊登腦魔
其實都唔係, 個人覺得只係濃縮晒書本內容者
我係去到二千年嗰陣, 有新校舍先轉到全日制
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞