我係一個 80 年代出世既人 , 等我講下我記憶中嗰十三年英屬香港人生

644 回覆
784 Like 8 Dislike
走晒嘅係貪污嘅鬼頭仔,淨返晒啲好嘅,香港勝在有ICAC,不過而家又變呢隻係馬嘅年代
佢老味 , 個個新移民牛高馬大報細幾年嚟讀小學
荃灣好住啊
我依家都掛住荃灣
我諗 70 年代出世會見得清楚啲 , 因為 90 年代佢地都出嚟做野
半日制返埋星期六長短周
你不如一槍打死我
80後在此
我成日同朋友講
我哋係受英式教育嘅最後一批人
無論文科理科商科,亞洲來講都係出類拔萃

我屌你老母,我長大咗反而要面對呢個咁低質、急速劣化、赤化、支那化嘅社會

你班狗官,我屌你老母!!
唔係報細,係怕佢跟唔上
應該係學校安排
五毛係咁 斷章取義 但又唔係local
81年出世
最記得社會科教育電視
講香港政府推出一項重要政策
會先推出綠面書收集市民意見
修訂後再出白皮書
97後無晒綠面書白皮書
,港共政府鍾意點就點
老實講陰影就唔算大,嗰陣剩係覺得核特,到大左D先知道當時老豆係睇緊d乜,先知發生咩事
見得愈多就愈傷心,感覺現時失去既野亦愈多。
上晝班日日早過香港早晨起身
你唔講我都唔記得呢樣野
睇香港早晨睇黃子華
依樣真
4年級嗰陣有幾個新移民, 中文數學佢地真係好出色, 但係英文真係連26個英文字母都唔識
之後學校先生會搞d輔導班黎做交流, 互補長短。
下晝班羨幕上晝班早放學,又有電視睇姐
而當年香港既文化實力應該係亞洲其中一個最頂尖既地方 (咪𨶙用什麼 "軟實力" 依啲共產中文) 香港曾經有一個值得驕傲既娛樂文化 , 娛樂圈圈子裡有幾多仆街野依度就唔講 , 純講影響力 , 好多國家都有睇港產片聽粵語歌 , 我約八 , 九歲去過泰國 , 嗰時連泰國電視台都會播香港電影同劇集 , 其他有華人既地方更加唔洗講

粵語歌方面 , 90 年代大部份既人都係聽四大天王 , 哥哥張國榮 , Beyond 既歌 , 我好記得以前聽歌用嗰種錄音帶 , 係好容易食帶 , 一食帶如果你用鉛筆扭唔返條薄薄既帶入返去 , 成餅帶可以掉落垃圾桶了 ...
5點幾起身
以前一級有2-3個wxzq大陸拼音/講野有鄉音,
香港人從來好忌大陸哩
我當年下晝班 星期六都要5:00起身返學坐操場唱詩歌
唔知邊7個將社科健combine咗做常識

但而加啲細路唔好講點做人或公民意識,好多連基本常識都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞