我係一個 80 年代出世既人 , 等我講下我記憶中嗰十三年英屬香港人生

644 回覆
784 Like 8 Dislike
Good!!!
以前做兼職
聽啲同事講97前佢地做初級售貨員都月入兩三萬
90 年代香港人工真係唔差 , 隨時高過而家 以前有 ot 補水 , 雙糧花紅大把公司都有
最後總結 , 我打咁大段文係講返我細個睇到既人和事 , 亦希望後代人去了解香港過去面貌 , 如果想睇多啲以前香港既圖片 , 我建議大家睇下依兩個 fb page , "昔日香港" 同 "舊時香港"

致九十年代之後出生的巴絲 , 其實你哋冇經歷過港英年代而知道現在香港面臨一個咩環境 , 我真心欣賞你哋 , 你哋係一班理性既人 , 有獨立思考 , 懂得分對與錯 , 最後希望大家盡自己做到既能力 , 守護香港 , 6 月 9 號 , 我哋銅鑼灣見 !! 我文中講過最重要既重點 , "守望相助" , 幾多人去 , 就幾多人走 , 當日身邊既人就係我哋所講既 "香港人"
以前窮𨶙嚟 , 好似剩係去過一次荔園 都唔知有鱷魚
香港, 香港人 6/9 行出嚟啦。

呢度好多 7x, 8x, 9x 經歷過 97前嘅生活。
呢幾年,大家都見到 好多嘢都 "安葬" 咗啦,
我哋認識嘅 "皇氣" 正氣警察無咗啦。
立法局內嘅功能無咗啦, 只剩夾硬嚟
法庭內嘅公平無咗啦
ICAC 嘅廉潔無咗啦
社會上嘅是非黑白無咗啦

第時可能連 遊行, 示威, 上網自由都無埋
最後 "安葬" 埋自己。

唔可以再咁樣,行出嚟啦。

===========================
達明一派 沒有張揚的命案

法官 黨委 親友 老細 街坊 神父齊觀看
許多位醫生都診斷不出症狀
這個病人沒處方
天真的他愛說愛想愛尋覓方向
今天呼吸不到空氣 滿身冷汗
壓力異常 是沒法抵抗

舊理想 跟他安葬
赤子心 跟他安葬
舊記憶 跟他安葬
莫再想 當初一切的境況

法官 黨委 親友 老細 街坊 神父回家去
TV中精彩的廣播已帶走眼淚
繼續繁榮 又碰杯

天真的他偶爾也許還浮現心裡
追憶當中偷偷不免有些眼淚
要是淡忘 亦沒有不對

舊理想 跟他安葬
赤子心 跟他安葬
舊記憶 跟他安葬 (是與非 跟他安葬)
淚已乾 週遭一切 又如常

https://www.youtube.com/watch?v=SWL1klHPPjA
6/9 見
80 年代嘅小朋友好幸福!
周街都好多玩具店,而每間入面都係好多玩具賣!係款多量又多!一個不知名商場仔入面可以有兩三間玩具舖,每間賣嘅都有少少唔同...
仲有當年海運間玩具反斗城大過而家起碼 8 倍,而 D 貨架係放滿玩具嘅!
同而家完全兩個世界...
以前去睇玩具好多驚喜
經過今日,更覺得先於80年代嘅人要多啲分享人生經驗俾啲細嘅,雖然知道佢哋都係識諗嘅,但係中間代嘅人係受咗香港史來最好嘅教育嘅一批,一好大責任俾返啲嘢出嚟,中間代唔同再對上嬰兒潮代,佢哋好多係冇受過良好教育,成長嘅環境又唔係已經develop好嘅城市,如果由佢哋教只會灌輸自私自利嘅思想,對社會冇好處
6/9 同今日的確小咗好多 80 年代出世既人出嚟 , 但冇辦法 , 佢哋好多都有家室 , 仔細老婆嫩 , 好多都冇成本出嚟企前線
lm
我都有,但係都出,然而都好怕對唔住屋企
總之萬事小心 , 盡自己能力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞