我係一個 80 年代出世既人 , 等我講下我記憶中嗰十三年英屬香港人生

644 回覆
784 Like 8 Dislike
以前做公務員會畀人笑冇出色 , 因為以前私人市場既福利好好
經典嚟,當年嘅香港就係勁到高達都攞新香港嚟J
lm

我有好多上一輩批評英國佬管治冇自由

呢個部分我同意,但冇自由得嚟佢幫咗我哋唔少人最少有一個住嘅地方,當年好多住木屋鐵皮屋同板間房嘅人都成日要擔心安全同衛生問題,至少大家有機會上到公屋先。換轉今日,大家繼續住劏房慢慢排啦

好多時上一代嘅成功,我唔否定佢哋係用努力同時間換返嚟,但英國政府完善嘅規劃正正造就咗只要努力就可以安居樂業嘅一群人。而同樣情況下,即使我哋努力都唔夠班大陸暴發戶一下子嚟香港掃樓推高樓價鋪租

我哋逐漸失去信任同人情味,唔係冇原因嘅...
當年讀小學冇冷氣,夏天果陣有機會見到啲女同學飛釘或者透bra
事實係,而我哋都唔可能會明00後嘅觀感,即使我哋都同時存在於同一個社會,只係年齡心智唔同,睇到嘅都唔會同
我一路打一路個心滴血 , 好想返去 97 前既香港
個陣我重係小學雞
鍾意睇G多過W
佢阿媽瘋狂恥笑共狗個儀式跳老舞
老套到仆街,笑死朕
明明物質生活好咗
但係以前嘅窮人好似開心過而家啲窮人
我幼稚園咋,淨係記得青馬大橋煙花
我係銅鑼灣出世同長大,當時個畫面就係咁

http://oldhkphoto.com/time-travel/
好心痛 我愛香港
英國佬唔係冇自由 , 係根本作哋做出嚟既野你係唔需要再去過問 , 做到國泰民安 , 仲有邊個出嚟嘈吖
果陣啲親戚移民,兩老有哂門路都唔走,
佢地鍾意香港,生埋我
我地除左自己
都要為下一代著想下
唔好好似依家d廢老咁
講多啲 , 我以前唔喺咁富裕既地方見識過
屌我坐過
細個睇電視見到第啲國家,
會覺得做到香港人好幸運廿年反掉返轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞