我係一個 80 年代出世既人 , 等我講下我記憶中嗰十三年英屬香港人生

644 回覆
784 Like 8 Dislike
淨係記得當晩深夜好似無線定唔知邊個台有直播
屋企人叫醒我一齊喺佢哋房睇
好記得影住個好暗嘅天,好多好嘈嘅聲咁
之後有幾日我老豆好夜返屋企,佢話去支持喺中國努力嘅人
小學應該無停課,我記得有問過啲同學,佢哋話無留意咩事,我懷疑咗自己係發夢咗好耐
有時都唔怪得而家人人都冷漠咗
因為每一日都要面對好多唔係咁順心嘅環境
唔講話咩,以前出街食嘢都多款又好食啲,仲要無咩油煙,而家
去到邊都多人,住宅區無喇更都可以有團拖喼行過
真心希望香港之後有機會變返以前咁好

跟住會講返句對唔住
你講起電視有播我有印象, 但我唔肯定係咪直播, 我記得係好黑但有橙色光, 同埋好密集嘅槍聲

我家人應該冇去過集會, 但當年真係好多明星去支持中國爭取自由嘅人, 30年過去, 而家, 好似得返黃耀明仲企出嚟。

愛唔愛國真係好難明, 當年班學生就係愛國, 想國家好, 撥亂反正, 就被鎮壓。我愛香港, 想香港好, 想香港維持殖民時代遺留落嚟嘅優點, 但就有班人係咁叫我哋土生土長香港人走, 等新血換入嚟, 搞到愈來愈污濁不堪。
講起交通,其實政府對上一次做全港嘅交通規劃已經係90年代,亦即99年嘅cts3
果時定下咗公共交通優先,鐵路做⻣幹

雖然連登仔會覺得政府偏坦鐵路
但呢種模式外國好羨慕
無記錯香港90%嘅人會搭公共交通,其中鐵路同巴士各佔四十幾%
以前外國好多公營機構會飛來香港學呢樣野

你試諗下好似支那或者外國咁不停起馬路,拆樓斬樹都要起馬路
個社會問題仲多

但願個交通政策唔會大變
但呢個真係好擔心
一來鐵路同巴士個營運都被人鬧到一面屁
二來近年真係多咗好多人揸車
到時啲自私車主keep住嘈,政府又唔守住個90%公共交通,咁就玩完
講起交通,其實政府對上一次做全港嘅交通規劃已經係90年代,亦即99年嘅cts3
果時定下咗公共交通優先,鐵路做⻣幹

雖然連登仔會覺得政府偏坦鐵路
但呢種模式外國好羨慕
無記錯香港90%嘅人會搭公共交通,其中鐵路同巴士各佔四十幾%
以前外國好多公營機構會飛來香港學呢樣野

你試諗下好似支那或者外國咁不停起馬路,拆樓斬樹都要起馬路
個社會問題仲多

但願個交通政策唔會大變
但呢個真係好擔心
一來鐵路同巴士個營運都被人鬧到一面屁
二來近年真係多咗好多人揸車
到時啲自私車主keep住嘈,政府又唔守住個90%公共交通,咁就玩完
我聽過一啲舊同事有關每日150嘅睇法
佢地覺得150係可以填補低等工作嘅人力資源,而且佢地其實一來每日用唔盡150,二來佢地唔係個個都拎著數

每次聽完火都黎
低等工如清潔、茶樓侍應其實好老實係社會科技有冇進步同人嘅質素有冇進步嘅問題
日本夠少垃圾桶條街咪又係乾乾淨淨
玩落單叫野食都可以用電話或平板落單

如果話冇黎拎著數影響社會,因咩事社會咁多怨氣?公屋要排咁耐?文化要倒退?(學殘體字)
以前啲豬屎車臭到仆街
80年代最有印象係果欄d腐爛水果味、坐火車有豬車經過d豬屎味
果陣啲同學會叫屋企人錄低,
上午會重播多次閃電傳真機
當年最正路僅僅夠能力移民果批早幾年反而奶晒野

不過十年河東,佢地而家又可以用外國藉走人了
我感覺係歧視未融入嘅大陸人,到融入同其他香港人差唔多時,就唔會有人介意你出身
記得細個仲係初代冷氣巴,會寧願特登等熱狗因為平d 同埋果時開晒窗就算夏天都仲幾涼爽,大概係97前

97後就冇再搭過熱狗
回歸前係三權分立
回歸後從來都唔係三權分立
但我寧願讀半日制都唔想讀全日制好掛住個陣番半日
利申:00後,番過幾年半日
唔係嫁,我識好多上晒岸嘅廢中廢老覺得而家成街支那人嘅香港先係史上最輝煌
睇返呢張圖好唏噓,諗返下以前d電影真係成日會提倡人人為我,我為人人呢種精神 可能果時大家都係一窮二白,要守望相助日子先捱得過去

反而而家d電影,為左中港合拍,得返唔係警匪片,就賭片,一係d低俗到唔想睇一味食老本嘅賀歲所謂笑片,所有精神就係偷呃拐騙
舊時全日制嘅原意係俾學生多元發展,
所以午膳之後通常都係玩workshop興趣班,
果陣都好開心 而家新一代可能變埋上堂
我係女仔就玩整布公仔做小園丁果啲
鍾意運動嘅可能去左打波返學好悠閒
上半咪幾好

我下半冇乜卡通睇
感觸?就好似睇住女神(香港)家道中落(97),之後被賣落青樓接客。由賣藝不賣身頭牌(沙士/Cepa/自由行前),變成三穴全開嘅殘花敗柳。
美好的屋村生活

童年時期係公屋長大, 住Z形公屋。 以前基本上全層嘅細佬都會識, 得閒就會係走廊踩單車, 踩roller. 夠人就會出自己個層等lift大堂踢波, 我地成班叻仔踢到大堂d排燈成日跌晒落地, d足球成日10 幾樓飛落街, 要搭lift落去執返個波。
同埋屋企個窗對住公園, 細個係公園玩到差唔到食飯個陣,阿媽就會係樓上大叫xxx返屋食飯, 咁我同細佬就會跑返屋企。

以前隔離鄰舍仲會耐唔中, 有人贏馬, 打完牌抽左水。去到走廊尾個common area一齊食晚飯或者Bbq, 或者落酒樓食。 同場加映大人係屋企播LD唱拉卡ok.
阿爸有時買左個榴槤又會拎過隔離鄰舍請人食, 我印象中我阿爸仲導個uncle由抗拒食榴槤到好L鐘意食。

好多好多回憶, 人情味, 不能盡錄。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞