我係一個 80 年代出世既人 , 等我講下我記憶中嗰十三年英屬香港人生

644 回覆
784 Like 8 Dislike
我諗,支那人真係唔會明自己有咩問題

喺地鐵站、台灣中正紀念堂急屎就地痾

日日假疫苗、假奶粉、車軚豉油、甲醇酒、假學校,日日要狗衝來香港日本澳洲掃奶粉洗頭水,但把死人口仲笑我哋港燦小日本

你上面講嗰啲人話,佢地點會明?

你喺街睇佢地點教啲幼蝗,就知佢地幾撚自私,無視一齊環境,大地任佢行、任佢叫

不過唔好話人,呢到都好多是非不分嘅$0.3
又係度以前點好點好打飛機,根本就一撚樣。
窮既都係繼續窮
個 post 擺明係度哭喪 , 又何來打飛機
好明顯你唔係弱智就係三毫子
砍掉重練先有希望
97 年 , 我雖年輕 , 但我感覺到我既養娘要離我而去 , 唔知點解我由細到大都好討厭大陸人 , 可能細個見親大陸人都係冇禮儀唔守規矩 , 知道香港要俾中國收返 , 我諗當時個社會都好不安 , 直到到咗七一 , 又好似冇咩事 , 再過多幾個月 , 又好似冇咩事咁 , 一切照舊咁 , 但其實共產黨開始開爐煮蛙 ... 97 亞洲金融風暴 , 或者將香港被收返既視線暫時轉移 , 始終九十年代初到收返前大部份人都豐衣足食 , 香港人養成睇錢重要既時代

大家唔覺唔覺去到 97 年既 7 月 1 日 , 既然已成事實 , 仲留喺香港既人 (97 前有過移民潮) 當然希望大陸應承既五十年不變 , 舞照跳 , 馬照跑能夠兌現 , 但去到 97 年 9 月出現莊豐源案 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20150112/mobile/bkn-20150112030353877-0112_00822_001.html 出現首次人大釋法 , 依次釋法完全打開換血既缺口 , 往後發生咩事大家開始清楚
曾共度過漫長的歲月...真係好心痛香港變成依家咁
81出世,非常懷念以前香港
香港經濟七十年代開始起飛 , 當時香港既觀塘丶長沙灣丶油塘等都滿佈工廠 , 但係有冇人發現政府一早開始自宮緊 , 將工廠大廈拆得就拆 , 等你香港人減少靠自己

而另一方面香港既股市 , 恆生指數 97 前既成份股九成都係土本或外資 , 但而家你見恆指既成份股中資公司已經佔一大半 , 各方面溫水煮蛙 , 樣樣唔覺唔覺咁 , 香港就被蠶食咗去 , 最後港督彭定康講過 :「我感到憂慮的,不是香港的自主權會被北京剝奪,而是這項權利會一點一滴地斷送在香港某些人手裡。」 好唔好彩 , 佢既預言最後成真 ...
當時大約係80年代尾90年代頭, 政府開始將輕工業為本嘅發展政策轉向發展金融同服務行業, 其實我覺得呢樣係大趨勢

70年代香港嘅好聽d就叫輕工業, 難聽d就叫山寨廠, 當年我老媽子有時帶埋我去工廠車衣, 另外聽最多就係啤椰菜娃娃同焊原子粒收音機. 但一路發展落去輕工業會變成點? 向重工業進發? 香港係唔係適合發展重工業? 我答案係no, 香港地方唔多, 我就當比晒全個大埔工業村你發展重工業, 都唔會有咩搞到出嚟, 加埋鄰近已經有日本呢個重工業同國防工業都極發達嘅地方, 香港好難再有作為

向高科技工業前進? 同樣需要極多地方同人材加設備配合, 台績電做得到全球最大嘅FAB, 用咗唔少時間去發展, 加埋全個台灣嘅財力支持佢起步. 香港當時已經臨近淪陷, 政治因素亦都唔明朗, 更加唔敢講人材流失同之後設備係唔係可以保持正常流通, 冇咁嘅時間去做咁長線嘅發展.

所以我估最後都因為呢D原因令當時政府放棄工業發展, 轉而發展金融同服務, 希望香港做亞洲嘅hub, 再繼而發展創新科技產業. 當時Motorola都仲有分部響香港, 亦都設計咗當年一粒普及度好高嘅CPU DragonBall, 其實淪陷前有一段時間香港的確係行緊呢條創科道路
95留名 好記得細個嗰陣坐過熱狗好正,啲風迎面吹過嚟。
掃興啲講,大部份人生活差左,但係對於奶共狗黎講97後佢哋生活好咗好多,宜家香港有錢人果種有錢法應該唔係97前可以比較
我細個都住過,九龍仔就係咁,即係而家太子警察俱樂部後面,係全層共用,
大概有十幾格廁所,
一層30戶人家咁上下
yes!!

但係其實唔on9, 好環保
好過逼人一定要開冷氣

不過睇完咁多po 其實香港最大問題絕對係人口爆炸 減返去500萬就會舒服好多

如果可以專減哂公園啲賣淫大媽就最好
你又啱既 , 始終香港而家成本好高 , 就算繼續做工業的確唔夠東南亞低成本 , 只係我覺得某啲工業如果可以留到就好 , 可以俾香港多啲既選擇去自力更生
凍天坐就正 , 夏天吹啲熱風嚟都幾難頂 , 不過都係香港既文化遺產嚟
社會傾斜 , 窮人百上加斤 , 富人榨壓窮人得更多財富
公園阿嬸真係大陸既劣質文化
細個屋村基本上一半人都要玩西瓜波啦,
仲記得當年上左樓,
派到成十幾樓,成層啲細路夾錢買個皮波喺走廊,𨋢口踢,
有個仆街唔小心踢左落街,
1分鐘唔使就比人執走左,嬲到我地仆街
嗰啲走廊踢波 , 回音好大 , 成日 "嘭嘭" 聲
90年代 Motorola (萬力半導體) 喺大埔間矽港中心, 係亞洲數一數二。除咗做 design,矽港中心主力係做 wafer 後半部嘅 process,即係 testing 同 packaging 嗰 part。

大埔工業村當時另外仲有一兩間 wafer 廠,同樣都係做後半部嘅 process,不過規模細好多。

9x年去過 Motorola ,好撚大,真係外國高科技工廠咁。
車一停就好熱
行屯門公路吹到個頭癲佬咁
不過成日塞車
上排坐位一邊三人,一邊二人
三人好撚迫
79年 係藍田大,真係邨入面所謂嘅死飛仔

細個住舊邨係幾開心幾熱閙,確實90年代係有好多唔同嘅搵錢機會,記得有個鄰居,係大我幾年嘅哥哥走去學人炒樓花搵錢,睇住佢由住公屋到搬私人樓揸靚車再結埋婚,到最後破產再入埋冊前後都唔洗幾年
好彩既就急彈 , 唔好彩就
有同學係水上人 雖然係比較污糟少少
但係唔會有人笑佢
(同佢唔熟 佢個人好靜 唔多覺佢有朋友
80 90年代小學既 99%都係半日制
果時我未聽過全日制小學 (可能資訊唔流通)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞