『薪火Post』BNO續期資訊(39) 6月9日香港終局之戰上街抗惡法!

1001 回覆
36 Like 1 Dislike
1st package係
而家仲係 In Transit (since 6 April)
見到呢句就好撚燥
sad呢單野真係好癲
我提議Q&A 15刪左e-express佢 OR 加返可能會寄失

15. 點樣寄去英國?幾錢?
空郵掛號200g $ 50起,睇你份野最後重量而定
上網ec-ship印form 用e-express , 200g 都係五十幾蚊,同空郵掛號差唔多時間
同Speedpost 差唔多時間 可能慢一兩日

speedpost 200g $225 大約2-6個工作日寄到
郵局寄Speedpost有紙文件套免費拎寄之前上網入資料平$10
DHL $ 自己打上去hotline問價 24003388
睇#3
Speedpost 安心d
幾時先Join Q?
好驚寄漏左
Speedpost 我寄兩次都245一次
貴係貴D

但唔見左D文件/舊證都好Q大獲
我果日問speedpost 而家寄英國最低消費 $245 500克以下
又加左

我續時寄speedpost 仲係200蚊樓下
巴打你係speedpost?
可能我真係個別例子, 用唔用e-express就自己衝量
講多少少
當份件喺香港寄出, HK Post 已經完成左任務
如果呢個階段出左咩意外 (好似我呢個例子)
無論我點track都唔會再有任何update from HK Post or Royal Mail
HK Post既解釋係因為呢個係平d既service所以香港既tracking只會去到呢度
我絕對理解, 而下一個status亦應該係由Royal Mail update既
然後我就再無然後

唔肯定e-express去到UK係咪一定用Royal Mail
但google過原來有唔少Royal Mail苦主
Facebook 直情有個Royal Mail Complaints Group
Request左入group但無approve我
你寄失個D文件有咩除左2本passports
根本去到呢度錢已經唔係唔係問題
只係想deadline HMPO收到
如果$300-$400我都會照寄
同埋上網apply寄好似只係平 $3 唔係平 $10 了
我係去中環總局寄
空郵掛號
仲有出世紙, 身份証副本果D
最慘係當你知道呢D資料俾人盜用左都已經太遲了
唔知claim完賠償會唔會搵得返, 唔洗你寄HMPO寄返俾我都好丫大佬
sad bro
想問幫人副簽有冇限次數? 驚會lose credit果d
DHL 應該最快最安全
30號queue到今日都仲queue緊
郵局職員都知
用舊系統申請
啱啱check完status
佢話examination
仲要等幾耐先知結果
呢個月好煎熬
其實 speedpost 去到英國都係 royal mail?
Parcel Force
Google 好多Royal Mail vs Parcel Force討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞