『薪火Post』BNO續期資訊(39) 6月9日香港終局之戰上街抗惡法!

1001 回覆
36 Like 1 Dislike
真係睇好唔好彩跟左條快Queue
可能過期比較耐,2003年已到期,所以當我首次申請,要我交自己/父母/祖父母出世紙正本、父母/祖父母結婚證明正本、自己舊BNO同特區護照正本、香港身份證副本、一年內住址證明正本 (我交政府信)、認識兩年或以上指定身份朋友簽署identity confirmation form,真係查足三代!
可能係啦,惟有咁諗.............
6月12,反送中定想被送終?

何況連Post都冇睇過
你接住續期係交少好多嘢,
我自己都係咁續,不過我無特衰,
所以交 3 樣嘢 (Address proof , ID color copy 同 舊 BNO ) .

1996 前 - BDTC
1996 - 2006 , BNO (HK passport office)
2006 - 2016 , BNO (唔知放左係邊,所以唔記得咗係邊間 issue ) .
2016 - 2026 , BNO (HMPO) .

我申請前都冇睇過post,亦唔知有doc呢樣野,印象中係睇項明生續領教學就準備申請,大約係5月13號,當時仲未知已轉新系統,無需要寄兩張hardcopy證件相去,仲戇鳩鳩走去鋪頭俾錢影半打證件相 (當然冇拎softcopy),返到屋企上網申請見到 "咦?做乜叫我upload相?網上教學唔係寄兩張相去,要副簽就搵人於相背簽名咩?",再即時上網四圍睇資料,就search到黎呢度,至知剛轉新系統,過程同舊系統有分別,好彩最後都完成過程,俾埋form朋友填完連support document寄去,而家queue緊等收新BNO。
個陣我就咁 google bno, click 左求其一個網睇文字教學,睇到要啲咩文件就叫老母一齊搵,基本要有嘅再額外交多一兩張證明文件 (交多好過交少,審批個個都開心啲),係搵副簽煩啲,要打鑼咁搵,係咁煩住身邊啲朋友問佢地有無
巴打有返咁上吓年資喎
其實真係睇彩數
我未批果陣都見到呢個post
有巴打4月寄過去 5月尾都仲未有消息
巴打加油
副簽方面我就全無煩惱,因為從佔中開始,朋友圈中已經互相討論續領BNO話題,邊個有邊個冇,甚至邊個拎乜外國護照都知,亦有唔少朋友當時已經續領,所以差不多求其都捉到個幫手..
但我都係01年過期冇續到
會唔會有嘢搞錯
我見#3個到寫 03或之前簽發既就要副簽 我見自己本野date of issue係01年 但係揀曬所有野之後佢又冇Ask someone to confirm your identity
因為冇相係手所以做唔到下一步 想確認下自己有冇揀錯野
你揀錯Issue Authority?
係唔係應該other?
我點知你本護照上面寫乜
HKG, 揀左OTHER之後 As your passport was issued a long time ago, you must apply for a first UK passport and you may need to have a passport interview.
要埋interview係唔係都正常?
COUNTERSIGN [ 副簽 ]
唔洗理
開定新Post先
好的 唔該曬各位 今晚返屋企影相!!
『薪火Post』BNO續期資訊(40) 6月12日香港終局延長戰:反送中定係送你終?
https://lih.kg/1198464
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞