『薪火Post』BNO續期資訊(39) 6月9日香港終局之戰上街抗惡法!

1001 回覆
36 Like 1 Dislike
今日為咗個同事上新system 玩吓點續,點知俾我05年續時簡單好多.....不過我玩到填地址就停,之後仲有乜要填呢?
今日為咗個同事上新system 玩吓點續,點知俾我15年續時簡單好多.....不過我玩到填地址就停,之後仲有乜要填呢?
新系統係方便齊文件既人
報失煩左好多
單單係要打電話去英國依part應該嚇死唔少人

但係發現一樣野
以前要100%確認你有冇過BNO要比次錢申請先知
依家報失同正式申請係分開做
基本上你報失成功收到reference number就等於check到你有冇真係有過BNO
成個過程仲要係唔洗錢
我前年color copy到公司部機冇墨

冇辦法,鬼叫佢係墨水printer... 已經較左淺色
英國黎香港嘅DHL 通常都會經德國轉機

點解?因為直航機好貴啊
此乃正常現象 無需特別驚慌
打電話去英國
我改過姓
前幾日上去續BNO發現要交既文件多好多
有d咁嘅樹?咁好多人可以嘗試喎
但係依家報失要完成成個程序應該都要最少五日
續之前已經要開始漫長嘅等待
打IDD講英文+等5日 vs 賭$1100

我諗香港人應該會選講英文?
真係no news is good news

整個email 黎話我個小朋友樣 而家認唔到

要副簽

但問題係我張副簽已經連埋其他證明文件寄咗俾佢啦
當你唔知自己有BNO用report lost方法要打去HMPO
又當你間電訊公司IDD收費每分鐘8蚊 (打去英國一般每分鐘4-8蚊) 傾廿分鐘
都未洗二百
如果佢確定咗你係有BNO嘅話
呢百幾二百蚊咪當保險
SAM哥 打電話啦
咁要平價甚至唔洗錢打去英國都有好多方法嘅
其實香港先係Home 點解要走?
拎外籍就唔可以留係到?
咁講法 香港一大堆人即時雞飛狗走喎 都未計中共一堆高官同家屬

何況BNO係香港人先會有嘅護照 比其他外國護照同香港更加有關連
我第一次整番
比完錢要副簽 可以網上副簽好易搞..
入番個fd既名同email比佢
之後我個fd填都唔洗5分鐘

考慮緊寄唔寄正本出世紙
因為同家姐一齊整 母父結婚證書係咪都係得一分
奶撚驚寄失呀
巴打個fd喺英國住
係呀 算係大公司老闆
你個fd本護照如果唔係喺英國申請
你都係用返印form出嚟
網上確認身份會要求幫你嘅人填英國地址
個地址如果同條友申請護照時候報稱個地址唔match唔會比你過
香港申請嘅BNO更加唔洗旨意過到
Sor冇睇清楚,原來已經簽咗
咁你個fd係BC?
佢bc黎 佢住英國
印出黎都比唔到佢簽
好提子嗰位巴打
戇鳩鳩比咗錢先醒起要副署
而家都唔知點算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞