『薪火Post』BNO續期資訊(39) 6月9日香港終局之戰上街抗惡法!

1001 回覆
36 Like 1 Dislike
個簽名日日唔同

好驚驚失
話兩日就飛
早知比多小小用dhl
你用咩寄?

speedpost 個D唔駛驚啦
Sorry
Misleading咗你
Bno早兩年renew
但見到樓上有清話royal mail好伏,我先呻兩句
係邊度睇簽收?
parcelforce??
如果係,請到http://www.parcelforce.com/portal/pw/track
打返post office比你果個ref no. 落去
唔好意思 想問下
1. 副簽果度如果我身邊真係無朋友續左BNO , 但有個朋友(識左6年)係擁有BNO但過左期, 可唔可以由佢幫我簽? 有冇最近成功例子?
2. 如果我屋企人堅決話唔比寄佢地兩老正本出世紙(驚危險 嘈左好耐都唔比), 有冇方法寄到? 好似可以打封信講明原因?

THANKS
1. 最好冇過期BNO

其實你地會唔會帶bno 外遊?

唔見左bno比唔見特區護照麻煩
唔係寫佢地出生時既國籍咩?
唔係寫佢地出生時既國籍咩?
續嚟唔用咁續嚟做乜
我只係寫左第1,4,5,7行,正常收到同join queue
我只係寫左第1,4,5,7行,正常收到同join queue
好奇一問,學術討論下。啱啱見到有巴打講唔見咗bno嘅問題

有個處境:假設我拎咗本Emergency Passport,如果我嘅目的地係英國最後會點搞
因為我見gov.uk咁寫:If your final destination is the UK, border staff will keep your emergency travel document when you arrive.

定係ETD會寫明你國籍係British National Overseas而IO唔會收本嘢?如果收咗咪又要喺英國申請另一本返香港
點解可以問埋啲咁弱智問題
你肯定唔見BNO麻煩過廁板?
英國大使館同中國大使館好難揀?
你入嚟其實有冇睇頭幾個Post?
唔好咁癡線啦,身份證明唔見咗係咪都一頭煙㗎啦,咁你想搵英國定中國幫你吖
不服來辯
點解唔見咗BNO會麻煩過唔見廁板
咪淨係識負皮
最後WEBCHAT左一次
佢話REPORT LOST TEAM有2條 得1條係負責OVERSEAS既
跟住我打左一次電話去 佢真係點都駁左去LOCAL既搞先
明明我講明係OVERSEAS
之後佢就話會REFER D料比OVERSEA TEAM
然後叫我等EMAIL
等左十幾分鐘之後封EMAIL個電話係唔同左
再打去就係負責OVERSEA既TEAM 比左好多料佢之後就話需要再等EMAIL聯絡
應該下次再收到EMAIL就係搞掂既時候
點解個網唔一早refer Aboard啲人去海外條Team
佢可能連飛機都未坐過,
連廁板護照都無

見你有BNO,佢乜都無,就刷下存在感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞