『薪火Post』BNO續期資訊(39) 6月9日香港終局之戰上街抗惡法!

1001 回覆
36 Like 1 Dislike
你可以副簽連supporting doc同一份件寄過去
Lm

Lost or stolen

19/5 online application

20/5 1st Email reqired more info

22/5 +44 300 222 0000 called

29/5 +44 1733 898763 called

到依家都無消息
但我副簽已經寄左,咁我呢2日可以即刻寄埋d supporting doc都得
不過話時話,我個本都仲有7,8先夠期續,而家個本有無得改返呢樣野
我係講緊你剪左角幾本
BC冇EU封面係最近4月之後既事黎
你之前BC應該都係EU字樣?
有呀

幅圖右上角果本仲見到
係喎
但係中間嗰本剪咗角冇EU咩嚟
有 不過影唔到
啱啱先發現張圖寫錯嘢

(06-97)先啱
呢張正

重有幾日
咩case先
31號晚online apply完但今日仲未收到email
是咪正常?定係我apply多次穩陣D?
91 年

老母話有過 bno 但唔見咗 本人從未見過
參考下之前其他人嘅報失流程
https://lih.kg/hRcvKLX
已參 謝 但我去唔到 step 3.

恭喜
其實身分證大法係咪只適合97前未滿11歳人士?
梗係啦
到11歲就強制出身份證
唔關申請其它document被強制嘅事嘛
過咗十一歲除非你搵到一本舊嘅BNO
否則除咗比錢申請一次真係唔會知有冇
新系統報Lost/Stolen仲要煩過舊系統
sam 巴
我點知自己本野簽發部門係乜
拿我睇撚哂doc架喇,咪話我冇睇就問

唔該想續 bno 嘅各位
睇 doc
睇 faq
追 post

仲要個 reply 對上幾個先討論完嚟
btw 多謝你哋推到咁快開新 post
我都係97前未滿11
但果時跟呀媽果本(但唔見左)
而家當first passport咁整希望得
其實舊系統真係幾反智
我嗰陣遺失Case要寄嘅嘢仲少過我有本舊BNO嘅朋友勁多
『薪火post』BNO 續期資訊(21) 咪鬼續BNO, 中國護照先正統
http://lih.kg/ezBHhBX
#511 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

以前非刑事報失淨係寫張LS01比佢就得
我連出世紙都唔洗寄
我個朋友又要出世紙又要父母結婚證書
依家新系統仲麻煩
報失又要等email又要打電話
真係完美體現「早續早享受,遲續有排受」呢句嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞