『薪火Post』BNO續期資訊(39) 6月9日香港終局之戰上街抗惡法!

1001 回覆
36 Like 1 Dislike
可以淨係比老母出世紙+離婚證明,不過同時要寫remark或夾封信解釋
阿公阿婆資料都係一樣,remark或者夾信解釋
個個香港人都識Fact Check我哋呢個Post應該都唔洗存在
我97前出世,屋企人冇幫我拎BNO
出世紙有寫established
但97個時得2歲
應該冇當時既身份證
會唔會有機會有申請BNO 既資格
原來你一直都無身份證
文盲,sorry
身份證上面寫首簽係02-97
係咪姐係有?
續啦
比大家睇吓我個進度

而是實上我已經喺4月25收到新舊BNO同supporting
你就知佢有幾廢
比錢啦
一直都唔知原來有得申請
宜家狗衝去搞
多謝我老母
但係如果我老母個時只係申請左兒童身份證
而冇幫我申請BNO,咁樣係咪都會有架
搞點哂
好撚驚D正本文件
咁多顧忌嘅咪喺櫃桶底搵返本bno先申請囉

麻煩去搞清楚啲前後關係先
係唔係得我一個驚會寄失正本文件
你唔係申請,你係續期。
如果冇嘅話點算
如果唔係比人偷應該唔洗報失
我係網上report lost之後收到email叫我打去
第一次星期日打去佢同我講負責條team冇人係度
星期一再打佢話會再contact 轉個頭就收到email 叫左打另外一個電話
佢會簡單問你個人資料 幾時唔見 記唔記得本BNO幾時issue之類
跟住同我講話會處理 可以同時申請 但係會當係new application 會提你要remark番已經report lost
同埋如果正式cancel左會通知你
之後我照上網apply 琴日DHL左d文件同埋封cover letter
希望順利
#3最底呀屌
講咗好多次呢個世界上有核證副本呢樣嘢
交唔到就Remark寫比佢
疊埋心水等hmpo通知收到文件算
遊行經過? 定要專登去

你小事
我睇得出HMPO努力送件中
前日收到hmpo 話收到我份件同埋joining processing q
我入返royal mail 個tracking , 發現顯示份件仲未到
想睇下個簽名都唔得
佢個tracking 真係流流地
royal mail 個tracking廢到嘔 我喺英國寄嘢去澳洲 個tracking停咗7日喺英國出境個關度 但係個收件人其實已收到件貨
比大家睇吓我個進度

而是實上我已經喺4月25收到新舊BNO同supporting
你就知佢有幾廢

你小事
我睇得出Royal Mail努力送件中
比錢去申請父母出世紙既核准副本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞