『薪火Post』BNO續期資訊(39) 6月9日香港終局之戰上街抗惡法!

1001 回覆
36 Like 1 Dislike
我公司有彩print 應該得掛
搞免稅個陣可以同佢哋玩吓,
但出入境,check in時,
我就會放皇冠頭係面。
佢哋面口都唔同,唔駛聽蝗語。
尤其係入境過海關個陣,
拎本皇冠頭護照出嚟,
就咁對一對機就走得,
排左右隔離隊幾個蝗蟲同貌似南亞裔
就要開喼 check,個啲關員對佢哋態度都唔好。但我哋走時就同關員講 thank you , 佢就同我哋講 bye bye .
講起身份證,我諗起wiki講

而由1980年起,新簽發的香港出生證明書(俗稱出世紙),採用了與身份證相同的號碼格式 ,將來領取的身份證號碼會與採用與出世紙相同的號碼。換言之,1980年後出生的嬰兒在取得出世紙時已知自己的身份證號碼。另外,由於嬰兒出生後,其父母有42天寬限期領取出世紙,而身份證號碼上的英文字母是以出世紙的簽發日期為準,所以有少部份在1979年11月及12月出生的嬰兒亦擁有Z字頭的身份證號碼,事實上,第一張Z字頭的身份證亦是由1979年12月出生的香港居民持有,而到之後1989年發出的Y字頭或者2005年S字頭身份證號碼亦是採用同一機制。

所以應該係先有出世紙,再有出世紙號碼(即係身份證號碼)?

https://zh.m.wikipedia.org/wiki/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E8%BA%AB%E4%BB%BD%E8%AD%89
呢啲唔係最好玩
最好玩係撚啲支那人
上年去泡菜國,搞退稅係用 CHN 退好過用 GBN,全部要去機場退,都差啲退唔到。兼且退稅機構都可以有幾間,
真係 Short short 哋。學日本即場免稅咪好,麻鬼煩。
我都會好似你咁唔出聲應佢哋,
佢哋再問就講 i don't understand,
跟手佢哋都走夾唔頭。
same here
每次都睇左做 WeChat
上個月去,就連機場入閘後既duty free都唔可以直接嘟,要人手入機。既然韓國用垃圾系統,我未唔幫襯佢地囉,暑假先去日本大手消費,要感謝日本對bno既重視
上兩個Post好似有人炒車
我依家次次都係腦內修正自己
咁我都中過開GIP個期好撚多香港人走私黃金
我係無心嘅。本passport 喺腰包抽出黎時佢一見紅色就即刻蝗語出動
我當時都係寄咗父母結婚黑白影印本
佢地嘅出世紙連副本都冇寄
我覺得只要你有舊BNO、自己出世正本、合資格副簽 就已經足夠
啲中國人好中意認親認戚
當我知道泡菜咁偏向蝗国後,我唔會再去泡菜until policy change. Anyway, 泡菜never be my first choice. 我只係5,6年前去過一次
其實我真係想知當初韓國比BNO免簽係點嚟
到底係英國同韓國簽定係韓國主動提供?
日本同BNO嘅免簽係英國同日本親自傾返嚟
https://www.mofa.go.jp/mofaj/gaiko/treaty/pdfs/A-H1617-213.pdf
所以日本對BNO嘅尊重有一定保證,始終係兩個大國之間嘅協定
我覺得韓國對BNO個免簽同日本唔係同級
所以韓國隨時搞鳩BNO都冇人阻止
其實我唔明,移民係未來嘅事,點解依家唔可以用BNO
我寄左舊 BNO ,出世紙正本同副簽
然後等左一個月都未有消息
Joined processing queue 3:54pm on 3 May 2019
仲有如果個個都即刻移到民就世界和平啦
有外國Citizenship嘅香港人又唔係大多數
對於只有BNO & HKSAR嘅人嚟講BNO根本係No-Brainer嚟
隨便做下research都知特區護照除咗免簽cover埋東歐之外BNO係有用好多亦貴得有道理
呢個Post嘅重點只係幫人呢班人續BNO啫
冇話要特別吹奏佢/睇唔起冇選擇嘅人
移民英國 請盛惠兩mil 英鎊
留名支持!
反對中囯國侵略香港!
點解我本新bno 會去左德國
Final destination 明明係香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞