『薪火Post』BNO續期資訊(39) 6月9日香港終局之戰上街抗惡法!

1001 回覆
36 Like 1 Dislike
睇左佢張身份証,係04-97

淨係中國旅行證同英國emergency passport都唔駛諗啦
出去唔見左特衰冇得大使館補領,BNO有得大使館補領
你覺得邊樣麻煩D 係咪on9
你會返香港嘅話,你嘅final destination 就唔會係UK啦
BDTC by descent咁佢就有機會喇
不過中國出世係冇得100% confirm
係第三國遺失護照

英國領事館會出緊急護照畀你繼續行程,中國領事館只會出旅行證畀你。如果你連身份證都一齊唔見埋,咁你連旅行證都拎唔到,剩係得張爛鬼A4紙。

如果你係周遊列國嘅,BNO緊急護照可以令你繼續行程,代價只係100鎊加半個工作天,你揸住中國旅行證或張爛鬼A4紙,用途只係畀你返香港,你必須中斷行程。

我問多你一次,究竟係唔見護照BNO方便啲定特區護照方便啲?
補領又要副簽好麻煩
邏輯混亂到
你第一本搵得人副簽
你再搵返條友副簽有咩問題?
你唔去確保自己唔會整唔見重要既身份文件
反而去埋怨佢麻煩
咁難為你連去旅行都做返中國人算啦
屌 我網上upload張相係白底
寄過去張相係唔係應該用番白底好
寄乜相?????????
你做乜??????????
始終都係麻煩到朋友
一開始咪撚唔見咪得囉
我見你#1要交埋兩張證件相
新續左 bno 唔知點解冇 observation

又嚟
封面有冇寫住European Union?
Nationality寫住乜
依家正值新舊系統交接期,實際申請過程可能會同 doc & 頭 post 所寫內容有出入,請各申請人根據申請時網頁及確認電郵提供嘅指示完成申請程序,唔好盲目跟隨現有 doc & 頭 post 嘅內容
冇 EU

一樣係 BNO
你最好同HMPO講返
Web-chat/email咩都好
你連身份證號碼句野都冇既話
係外國返香港可能會有麻煩
恭喜你獲得

紙巾一張

請聯絡HMPO領取
其實你會唔會帶個腦上連登?
見你好似嫌麻煩唔帶埋個腦上黎
呢個case補領要副簽?
我會用bno 申請外國銀行同股票 acct,唔見左新係好q麻煩
又再update
4日前我自己個本
收到sms話會6月10號送到
點知岩岩出街時見到sms話會今日到
即打去dhl睇下有冇得改期定係點做啦
好彩個派件員咁岩call我
岩岩拎到啦,真係好感動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞