『薪火Post』BNO續期資訊(39) 6月9日香港終局之戰上街抗惡法!

1001 回覆
36 Like 1 Dislike
好撚想玩
想問去到填屋企人資料
屋企人有冇uk passport果到,
如果屋企人有bno,但過左期, 咁照填yes?
佢條問題我肯定唔係現在式嚟
係現在式
Do they have a UK passport?
Yes no i don’t know
轉咗又唔係valid
舊系統我答有(佢哋嗰陣未續
法國邊度?
我早兩年 巴黎戴高樂機場 排隊前俾人指去排eu 兩秒過關有scan冇印
因為近排想幫自己同兩老續返本BNO,所以追咗幾個post,但仲有少少嘢唔肯定想請教吓

我媽雖然喺香港出世但無出世紙,宣誓紙又唔見埋 但宣誓紙check過好似無得補領,手頭上只有舊BNO、身份證、特區護照、結婚證書。咁想問下:

1. 如果我申請的話,係咪解釋返點解提供唔到母親出世紙就得?
2. 如果我媽作為申請人,係咪只有申請登記事項證明書嚟代替/解釋佢無出生證明? 定解釋返點解無出世紙再+身份證副本都OK?
3. 如果佢哋嘅申請要提供父母出生紙,係咪都可以用父母過咗身/無來往之類嘅原因嚟而唔提供? (因為有幾個已經過咗身)

唔該哂
想問下父母既BNO無寫自己名
又肯定自己無申請過BNO
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'
以上3個條件都合符 係唔係都應該會有資格申請到bno?
謝謝
你父母一定幫你申請過但係唔見咗/收埋咗/唔記得咗
去當Lost/Stolen續領就可以
當系統佢問你有冇過一本舊Passport你係應該答有
你冇見過唔代表冇
睇#3
已join processing queue
好多問題(sorry, 好驚fail)
有冇人用新系統, 填填下佢唔洗我填grandparents既資料(填完mother同father就完左)
係咪正常
收到message話dhl 6月10號有件到 希望唔係打回頭
Web chat 問啦
家變啪啪啪
點解你 OR 你媽咪作為申請人會出現提供唔同文件既情況?

總之佢會有個LIST比你....LIST入便既野你比唔到就寫信解釋
老豆老母唔肯比佢d身分證明我 話bno冇用 可以點做
算啦 等多幾日都收到 改變唔到咩
開個acc入黎留個名先

早半年左右睇到薪火post,口痕問下屋企人有冇BNO
結果第二日放工返到屋企,就見到一本幼稚園相BNO放左係我枱面
我:

拖左成半年終於決定去認真續返本BNO
用新system續,first adult,搵BNO同事副簽
上星期六搵齊晒supporting document去郵局寄空郵掛號
而家trace到去左英國,希望順利

好多謝各位巴打寫份doc,基本上我呢d standard case睇下doc爬下文就明晒點做
同埋新system真係超級user friendly
之後扮電話響:你阿爸搵你,你阿媽搵你
想請問下用新系統有一個步驟要自己影相upload相上去,張相同之後交嘅兩張相係要一樣?
如果係影相舖影完晒左後,再scan番上去得唔得?
其實主要問題係我媽無出世紙,想知如果佢申請嘅話有無文件可以幫佢代替出世紙嚟證明 減少彈回頭機會

唔好意思, 睇漏左, 唔該晒
如果真係冇又冇可能拎到出黎

就寫封信解釋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞