『薪火Post』BNO續期資訊(39) 6月9日香港終局之戰上街抗惡法!

1001 回覆
36 Like 1 Dislike
準備好哂D野終於
1. BNO
2. 出世紙正本
3. 特區護照 (正本+彩印)
4. 身份證彩印
5. 住址證明(稅局)
6. 父母結婚證書正本
7. 副簽
8. 信解釋點解無父母出世紙 (佢地既護照+身份證copy for reference)

星期一就會去寄DHL 希望順利🙏🏻
請問我同家姐都想續
使唔使分開兩次寄
同父同母
父母出世紙同結緍證書都得1張正本
唔需要
寫明就得
我係bno持有人
想幫伴侶/老婆申請bno
佢從未有過bno
咁樣申唔申請到?
義正辭嚴
趁無咩人知快D帶埋老母避一避先
[member]唔好意思 我想問少少野
身份證大法: 我發現自己唔係全中
合符以下條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲 (1997年7月前我已經年滿11歲或以上)
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前 (首次登記身份證的月份和年份 (05-96)
- 香港出世而且出世紙寫有'Established' (有寫Established)
- 十一歲以下兒童身份證 (我唔Sure有冇)

我應唔應該照試?
如果照試 我係應該當Lost or stolen passport replacement 定係當 First British passport?

唔該哂大家
/member]
#3有講
150萬人
上呀
+1 唔近London嗰個
長期係Facebook同其他地方密切留意緊動向
新系統岩岩批左 連我自己都唔信

1.BB相剪角BNO一本+細路樣未剪角BNO一本
2.老豆未剪角BNO(無我名)
3.出世紙副本+老豆出生紙(呀媽無)
4.特衰正本+一家三口身份證copy
5.無副簽既副簽form + 黃色Memo紙寫搵唔到專業人士簽
6. 2張住址證明
Dhl幾錢
你好彩啦
但係唔好同人講冇副簽都過到喎
唔係個個得
真係 結婚證都無

點解會咁快
我想問 假設如果幫你副簽係政府人員
而佢既番工地方會每日唔同/唔係總部番/番工度無office既
咁employer address個度應該點填
比總部地址囉,要問都係問佢老細姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞