『薪火Post』BNO續期資訊(39) 6月9日香港終局之戰上街抗惡法!

1001 回覆
36 Like 1 Dislike
公海個POST我有睇

係到散播不實資訊仲話我地立心不良
其實我原本諗住係貼係度
點知我頭先睇完公海唔記得㩒返過嚟
當左我個case係第一次申請就要去interview
嗰句個個都有
即係一定要去
你用咩寄???
本身打算出世紙寄正本...但而家淆底會寄失諗緊好唔好color copy..
香港郵政局 e-express (易網遞)
剛剛睇, 呢個service係一定會用Royal Mail

去申請張出世紙副本啦, $180 walk-in 遞表等一陣就有
我都申請左兩次
賠 償 款 額 為 :
( 1 ) 「 投 寄 易 」 郵 寄 標 籤上的 申 報 郵 件 價 值 ; 或
( 2 ) 相 關 購 買 發 票 /單 據 及 /或 交 易 紀 錄 上 所 顯 示 的 物 品 申 報 郵 件 價 值 , 如 屬 文 件 則 不 會 超 過 其 重 置
成 本 ; 或
( 3 ) 最高賠償額,即(i)500 克或以上郵件為港幣 1,000 元;或(ii)500 克以下郵件為港幣 500 元

1填晒$1已經fail
3咁少不了
理論上應該跟第2點,即係claim application fee
信用卡statement有HMPO $12xx,收件人地址都係HMPO
下個禮拜claim佢老母臭西
答曾經擁有uk passport
然後issuing authority 揀咗Others 就會出呢句
但如果揀返HMPO 就唔會了

我自己係咁
唔係
唔好咋咋帝本嘢唔係HMPO出,為咗by pass咗個first passport 走去揀HMPO,最後博唔到要補交返齊文件就偷雞唔得蝕揸米
反而好奇 都冇passport 咁去邊度in
兩次咁多...?
你寄失呢次係正本定副本呀
自己+父母出世紙+結婚證明
我都係上星期寄空郵掛號
收到HMPO message話收到啦
但係我登入香港郵政個網唔見佢有簽收簽名既?淨係寫住成功派遞
兩次都寄副本
你問錯問題
一般人有既出世紙只會係副本 (無論英屬香港/回歸後香港)
正本一直都喺政府度
一般人係唔會拎到/用到
我諗你係講緊有英國皇冠果張, 呢張都係副本黎, 但因為回歸左已經唔會再用呢個logo 兼你唔會補領到
所以先叫你去補領"回歸後香港出世紙副本"
點解你地個個都咁快 我尋日拎去speedpost, 要11號先寄到
去royal mail個網入你個tracking no.就會見到
聽日紅日
我早你一日寄,郵局職員話預7個工作日但見佢4號晚update完話上飛機到今日都仲未update
岩岩submit左application 搵緊Fd幫我countersign
想問下你地寄父母既結婚證書 係寄正本定副本? 因為我爸媽無出世紙。會寄DHL 怕d正本寄失

已準備
1. BNO護照
2. 出世紙正本
3. 特區護照正本 + Copy
4. 身份證副本
5. 住址證明(稅局)
6. 父母既結婚證書 (正本)

一搞店份countersign就會寄
喺邊度update你上咗飛機
搵到啦

我呢份就咁寫HMPO簽收...連人名都冇個
原來有得呢度check 唔該巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞