『薪火Post』BNO續期資訊(39) 6月9日香港終局之戰上街抗惡法!

1001 回覆
36 Like 1 Dislike
早兩三個月咪可以學恐怖組織工賊會 借關愛$4000 COPY ID
如果有問題,佢應該唔會唔聯絡你就打回頭嘛
點解分兩邊排?
試下有冇印?
我拎BC 佢拎BNO所以要排返nonEU
佢地唔肯比出世紙同結婚證書正本我 一嚟佢地係支持政府嗰批 仲有覺得bno冇用 同埋正本好珍貴驚唔見
而家問咗HMPO webchat 佢話會send email reply我
30/5 寄空郵掛號
1/6 到英國
5/6 收到joined processing q

希望快d收到新bno
大家依家用新系統平均要幾耐先收到新bno呀?
咁都漏得
唔該哂巴打
咁我再研究下點寫
on9
想問下digital passport photo 同 寄件過去英國果2張相係咪要一樣🙏🏻
Upload 左相就唔洗寄相
啱啱俾咗錢
而家新系統好似唔洗交相亦唔洗聲明書
要寄嘅野好似總共係:
1)香港passport 彩copy全頁
2)香港身分證前後彩copy
3)bno正本
4)本人出世紙正本
5)父母出世紙正本
6)父母結婚證書正本
7)1年內住址證明一張
8)副署張form
好似無其他了,有錯請指正
*因為始終屋企人重要野,我決定屋企人出世紙同結婚證書交彩copy先(上網睇睇係可以,但係舊系統,新系統搵唔到相關經驗資料)佢真係話唔得先後補寄
新系統唔駛再寄相
唔怕佢要你補交既話的確可以試一試先

睇處理你個officer 比唔比你過
果然權力/金錢會令人腐化

傷心痛心失望
5)父母出世紙正本
6)父母結婚證書正本
呢兩樣都要?
頂… 啱啱睇返有巴打cancel bno
5日就搞掂…
但我兩星期前 都係做一模一樣程序…
但等到而家都未有回音
要呀
退出英藉 粱君彥就7日
正常都要40-50日
你有冇中國政府幫手 有就會快
攪掂退英藉記得影上黎
佢唔係講緊要報失 cancel 先可以 renew 咩
而家要cancel bno先架咩? 自
前幾日用BNO去泰國旅行 入境時超快 1分鐘搞掂
但2個廁板FD就用自助機過都好快。我最後出到黎仲要俾其中1個廁板FD串
話BNO仲要用foreign passport 黎過太慢。
當我出境時就好笑 個個香港人用廁板過機 但得幾個COUNTER 幾部機 搞到仲搞得耐過我。但出境時有個日本仔搞勁耐,如果唔係我可一早係出面等佢地。仲有1個蝗係出境時唔知冇填定填錯DEPARTURE張FORM,被個inspector 閪面閪撚到
唔好高估佢地嘅能力,尤其英文。

坐過一次去多倫多兩個北京人去探親唔識填海關申報表,請我幫忙。見佢地唔該前唔該後就教佢地填。另一次去溫哥華,係一個香港婆婆帶住越南籍新抱同個孫返calgary,個阿婆雖揸加拿大護照,又係叫我幫佢,佢完全唔驚私隱,攞埋佢新抱本越南護照同個孫本加拿大護照一次過俾我請我幫佢填。

我想問師兄你係咪曼谷入境?排咗幾耐? 七月我飛曼谷,10:50到達,但要趕去DMK轉亞航飛老撾,14:30機,驚唔夠時間。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞