『薪火Post』BNO續期資訊(39) 6月9日香港終局之戰上街抗惡法!

1001 回覆
36 Like 1 Dislike
有諗過呢個問題
身份證大法係check到你有冇過BNO
但係分唔到你係獨立護照定係Included Child(係你父母BNO都搵唔到嘅情況下)
我諗HMPO啲職員會主動幫你檢查
就算當初唔係獨立一本護照佢哋都會幫你拆返出嚟
我係諗呢個情況報stolen & lost又未必會受,
因為本BNO既真主唔係我,同埋我又無岀過一本
所以當first好似合理少少
但薛巴我有d野求教
如果副簽form同supporting doc分開寄會唔唔會有問題?
report lost update
岩岩又有封email叫我兩日內搵佢地
但今次多左一句 「If we do not hear back from you, we will try to contact you on the number you gave us.」
咁我等佢地搵我算
成個email又係無ref no 乜乜物物
我打過去又要用skype 搏佢長途打過黎我聽好過
幫Lost and Stolen應該唔會有問題
起碼呢度冇巴打因為佢係Included Child而唔比佢續
你副簽人唔係香港? 最好同一份野寄啦
份form上面都係咁寫:

要你將份填完既表交返比個申請人由佢寄比HMPO
https://lih.kg/hRcvKLX
如果你又係好似上面條link咁
你應該唔洗再搵佢地就會send email話比你聽cancel左
收到EMAIL既話既同時,代表佢地搵到你本舊既Passport
即係身份證大法又再一次拯救世界
我就係期待緊而家同佢一樣
你係打多一次過去定點?
講咗啲咩
淨係上星期五打嗰一次咋
之後無再打過 本來想星期六嗰朝用web chat service
不過見佢寫out of working hour就無搞過了
點解想係?
有無巴絲打係同樣情況?
咁我報first咪好似on居左?
係香港呀,但因為一開似佢話要收左副簽form先要再寄supporting,但我寄完掛號果晚就email叫我寄埋supporting
網上confirm your identity先係confirm完再寄嘢
一起sam巴舞 ♪ ♫ ♬

身份證大法係咪應該計出世日期+11年內有申請過身份證?
今鋪真心膠
份副簽今朝飛緊去英國
聽日快快手DHL埋d supporting先
Thx薛巴
我搵咗個過咗英國退休嘅皇家香港警察阿 sir 同我副簽,佢喺英國住可以上網做,好快搞掂
你阿sir應該過咗去好耐
如果副簽人佢本護照唔係用英國地址註冊一樣幫唔到你副簽
我係英國用BNO係幫唔到人做網上confirm identity
去到填地址嗰Part會過唔到
lee 幾日終於扚起心肝去搞,今日食飯時間終於寄咗speedpost.

用新系統,佢當我first bno passport
寄咗小童已過期bno正本
身份證彩色copy
特區passport copy 由頭影到落尾
老豆,呀媽,自己出世紙正本(已經爛爛地發哂黃,好驚唔見)
老豆呀媽結婚證書(正本)
稅單(正本)
副署人(意大利藉同事識左8年,搵唔到有英藉既friend)passport有相頁彩copy 同埋countersign form

寄完之後好擔心會果幾張正本文件
佢長居咗英國好似兩年左右
我用新系統,舊passport係2001年簽發,2006年過期,而家當新申請,除咗阿爸阿媽之外重要填埋上一代嘅資料(因為阿爸阿媽都無BNO,當年佢哋無入籍做BDTC)。交咗申請之後要先做好副署先可以寄資料。之後我寄咗身份證副本、特衰由頭印到尾、出世紙正本、爸媽結婚證書正本、爸媽當年來港嗰張登記紙、重有張 tax return form 當地址證明(公司報稅表用曬電子嘢,我舊年唔使交稅),不過原來我有三張出世紙正本,寄咗最殘嗰一張過去。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞