『薪火Post』BNO續期資訊(39) 6月9日香港終局之戰上街抗惡法!

1001 回覆
36 Like 1 Dislike
cancel lost嗰本Bno
等咗好耐…
Dhl
A YATES
好, 等我又update下先, 3個星期前寄左2份application過去
一份自己, 一份男友, 舊system時上網apply既
自己果個, 尋晚收到個sms, 話10號會到
我男朋友果個application呢, 就瀨撚晒野
事源係我男朋友就話搵唔到, 咁好啦, 咪幫佢當lost黎搞
當初呢, 佢需要交既資料反而冇我咁多 (我係83年後出世, 83之後既要交多好多野) , 都係多我份LS01 form
咁我尋晚一收到SMS就好興奮咁打俾男友啦
佢先醒記有收到EMAIL, 一睇就知瀨野了
"due to a recent Policy change, all lost passports need further documentation before they can be replaced. "
俾我兇多佢幾兇, 要交多好多文件, 佢又唔知邊度死返本舊BNO出黎
果一刻我真係想屌到佢出外太空
都忍左先, 即刻online問, 搵得返passport, 可唔可以補返就得
結果當然冇咁順利啦, 佢話因為申請時係揀左lost既所以依家都係要當lost咁做
完~ 分享完, 呻完
要去幫佢諗點補交啦
陰功,有個豬隊友
因為佢就係一時既懶,唔去搵
依家要補返呢幾樣野:
1. 佢自己出世紙
2. 老豆老母出世紙 or 結婚證書 or 老豆老母passport
3. 正苦既信, 例如稅局果D
4. 改名契(男友改過名)
5. 舊果本BNO
合符以下條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'

我92年出世 想問佢身分證上首次簽發日期係唔係括號入面個個(11-96)
淨係睇到呢度係唔係都中左頭兩項先?
利申:仲未睇出世紙
唔駛四則運算淨係加減數都可以ko嘅嘢唔好問啦
緊張嘛
合符以下條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'

我92年出世 想問佢身分證上首次簽發日期係唔係括號入面個個(11-96)
淨係睇到呢度係唔係都中左頭兩項先?
利申:仲未睇出世紙
唔駛四則運算淨係加減數都可以ko嘅嘢唔好問啦
首次簽發日期係邊doc咪有寫囉
你係過期幾耐
如果我剛剛到期係唔係會再要求少d 文件
[69兵法] 排陣+策略 *習近平權鬥*

https://lih.kg/1187830

係!至少唔駛比出世紙同父母d文件
至於要咩文件,到時自己睇hmpo比你份check list
除非你係被歸類為first adult或者無續十幾年
如果唔係,要比嘅文件真係少好多
而家係唔係可以早九個月續
Sorry,伸手左

好想快d 有得續
補充,因為我係比較早有續bno 果批人
我個版本係雀仔圖案
可以

不過唔會補俾你
令外有個問題想問,
身分證大法係咪一定要香港出世先睇得到有冇BNO?
聽過以前會補返
本passport 最長有十年九個月有效期
冇左lu

If your passport’s expired, you must renew it before you can travel. You can renew your passport at any time.

Time left on your old passport will not be added to your new one.

https://www.gov.uk/renew-adult-passport/renew
冇錯我係曼谷入境,7月係旅遊月份應該會多人,你又要轉去舊機場,時間上黎講係會有點趕。我果次就排左10分鐘內就搞掂。係就怕你原本班機delay...
個方法只係幫香港出世、Established、係1986年6月30至1996年6月30號之間出世嘅人100%confirm度。只係如果唔係香港出世冇等絕對確定啫
屌成日打錯日期
個方法只係幫香港出世、Established、係1986年6月30至1997年6月30號之間出世嘅人100%confirm到。

你唔係香港出世睇你有冇歸化BDTC。有歸化cert就當年有資格攞。但可能你歸化前攞過CI/Di,身份證大法未必驗證到你。
唔喺香港出世都有可能係 BDTC by descent,要睇返情況
By descent一移居香港會唔會立即有永久居民身份?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞