『薪火Post』BNO續期資訊(39) 6月9日香港終局之戰上街抗惡法!

1001 回覆
36 Like 1 Dislike
想間下張聲明書洗唔洗另外download? 琴晚同呀媽呀爸申請,俾埋錢之後都無果個bar code 聲明書下載個制
靜少少好過一大堆伸手撚入嚟
過咗期十年續唔續得?

你出公海出POST睇吓點
BNO冇撚用,特區護照先係正統
我睇名真係屌咗落去
睇名真係屌咗落去
玩野 罪加一等 應該屌兩次
新系統冇聲明書
公海推廣身份證大法
會唔會變成$4000咁 有身分證啲人就寄
根本當廁板係支那護照
收左件要high tea先,做野不了
由佢地用廁板了
岩岩轉Status
Application history

Status Date
Documents received
9:02am on 4 June 2019
Use paper form to confirm identity
5:02pm on 26 May 2019
Ask someone to confirm your identity
4:59pm on 26 May 2019
Application submitted
4:59pm on 26 May 2019
中晒就一定係BNO
有冇回港證冇影響
公海又有Post
不過仲未開始打交
岩岩已收sms同email話收到文件
我父母結婚證書搵勻成屋都係得黑白影印本
唔拎唔得
彩印嘅話我會搏一鋪寫下信解釋
試下係Facebook尻叫睇下有冇朋友可以副簽
最近有個朋友就係用Facebook搵到舊朋友幫手副簽
又係我之前寄失文件果位
2nd package 經speedpost已經順利寄到HMPO
不過webchat話未入系統, 過兩日會再問下
希望今次順順利利
基本上舊系統需要既野都有齊
包括出世紙, 住址証明, 父母結婚証書, 相, 副簽
仲有一封cover letter解釋1st package連兩本passport點樣唔見左
cover letter cap左tracking system圖, 提供埋item tracking no.
基本上可以提供既都提供左
係度交代下, 原因係我覺得都係一個例子
俾其他人知道萬一寄失左應該要點做

至於1st package, HK post 提議搵receiver亦即HMPO搵Royal Mail傾下
不過HMPO話唔會on behalf 咁做
即是1st package除左claim賠償之外都無野可以做到了

最後都係果句
Royal Mail 我DLLMCH, 大家要寄野最好揀speedpost
仲有一個關鍵位係你出世紙上便有冇established
你係用e-express?
岩岩check 咗好多資料, d docs 又睇咗,但睇黎2019 6月開始system 改咗嘢.......

我01 年續過期5 年(05 expiry date因為仲係未夠18), 佢當我first apply 之餘, 仲要講明may invite me to conduct an interview...................

之後搵人副簽..要搵1 個住係UK........

如果搵1 個英國出世但住香港得唔得?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞