『薪火Post』BNO續期資訊(39) 6月9日香港終局之戰上街抗惡法!

1001 回覆
36 Like 1 Dislike
其實全世界嘅國籍都好難打甩
容許雙重國籍嘅國家更加無可能主動拎走一個人嘅國籍
果個人一日唔係對英國宣戰或者恐怖活動
都唔大可能拎走佢個BC
如果得BC就更加難
之前條IS蝻婦都無佢計
昨日修頓叫簽名果班係咩人?
香港太動盪
所以決定攞返bno
但遇上大難題

我同一般case一樣
都係所有資料齊哂
副署都搵人搞埋
但預備寄資料先發現
我爸媽既結婚證明書日期唔啱

佢地當年係6月29號結婚
但張證明書原來係寫6月19號
最慘係我入資料係入左6月29號
到尋日返企攞證書先見到係6月19號
係bno申請個度搵極都唔見可以更改資料
可以點做
[Lost case]
打+44 (0)300 222 0000同我講our line is currently closed.
打+44 1733 898 763又冇人聽
寫封解釋信過去,話佢聽clerical mistake咪得囉
有幾難呀
冇野lu 自己on9 俾一打膠自己
Bno十六萬人去英國領使館要求bno平權 要求英國確定中英聯合聲明失效 確定香港係清皇帝送給英皇帝 香港係英女皇私人地方
下個PO個標題叫乜好
冇左張CHAI WAN
原來而家搞耐咗
我6月3收msg到hmpo以為好快有得攞
有雙重國籍個啲人士會易啲
以英國為例 Home Secretary 認為剝奪該人士英籍對公眾有益就可以

咁打壓人權 同民主運動 好明顯同英國核心價值背道而馳 所以好應該去信要求唔好俾班高官恢復英籍
新界唔係割讓地 如果唔係點會要主權回歸
1997年7月1日就係條約99年期限屆滿個日

不如話清朝亡咗唔洗還
相反,可以雙重國籍嘅先容易,因為唔洗顧忌無國籍公約。
我23/5開始queue,到而家仲係queue,除祖父母死幾十年提供唔到佢地出世紙同結婚證明外 (有補書面解釋),基本上所有要求文件、identity confirmation form都交晒!但眼見呢度有人同我差不多時間queue,連identity confirmation搵唔到人做都照申請,都仲快過我approved!公平咩?
我係用新系統, 係咪會再耐D
我都係,但之前快過我兩位師兄都好似係新系統,兩個同我差不多同日queue,但一個29/5 approved、另一個冇交identity confirmation form都快過我!
新系統要交咁多嘢??
我搞嗰陣淨係叫我交address proof, HKID + passport photocopy, 舊BNO 4樣
香港人加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞