[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(6)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
係edition 8 EX,thanks
我覺得edition 8同15個下潛幾深,配合個sub bass 量其實個sub bass做得好
整體唔夠balance有d可惜
AVF day 1
AVF太細,一日聽完
headphone野更少,賣線多
今次終於試到ultrasone
玩左edition 8 pro同edition 15
ultrasone個音場好特別,似聽喇叭咁但唔似cross feed
個調音v shape得好緊要,sub bass同高頻量好多
個sub bass好多時令個bass變濛,而個高頻尖
如果就咁聽人聲其實好好聽,不過到背景音樂出,人聲就比背景搶左
一聽交響樂,個sub bass做得好,音場開揚,不過高頻尖,唔啱我

setup:
edition 8 pro + 黑磚 /自備dpx1 (3.5mm)
edition 15 + ta-zh1es + sony play (唔記得係zx300定a55);edition 15 + 自備dpx1 (2.5mm)
原裝線

另外試埋 ultrasone panther,同樣係個調音v shape得好緊要,推到我部kse1200高頻有clip

我諗ultrasone 聽流行曲啱d,特別係live
15我都未試過
你應該左ED8EX? 應該無Pro
Ultrasone 中人聲,
佢都算好了,
Sub bass佢有,
不過明顯收左沖擊感,
對比ED8無腳雀仔咁,
已經好好多。
係edition 8 EX,thanks
我覺得edition 8 EX同15個下潛幾深,配合個sub bass 量其實個sub bass做得好
整體唔夠balance有d可惜
dxp今日都有出展,可惜miss咗冇聽
搵日再試過
Antelope ZODIAC gold
呢部出邊仲有冇得試?
有冇巴打試過用ipad做source
係咪買個lightning to usb a轉插再用usb駁落部dac到就用到部dac解碼?
停咗產個囉喎
係, 買個lightning to usb a轉插再用usb駁落部dac到就用到部dac解碼
不過如果部dac唔support ios咁就冇得玩

要留意有d dac需要大d電流的話咁駁會detect 唔到,要將ipad駁去一個要插電的usb hub,然後dac駁埋去個hub
當然如果好似mojo個d本身有電池就應該唔會有呢個問題
仲有就係如果部dac用mico usb,直接用lightening to micro usb,唔洗轉type a先
隻K7xx到埋 前後總共有四隻
HD6XX ATH-MSR7b 1000mx3

滿足了

r33見到有2手 想試下

見到即skip
gold唔support dsd
巴打唔洗DSD解碼?
白金鹿係威達代理,可以睇下show room有冇
不過唔肯定試白金鹿有幾多參考價值,話曬金鹿舊d
4對都唔同風格
巴打會唔會係唔停留係end game嘅人?
K7xx對比hd6xx感覺如何
同上年一樣咁嘈,設計差
琴日試ultrasone個時對面係度「墳」機
想買多對closed back
另外想問有咩耳機架可以一排掛起?
諗到用ikea掛廚房用品個d鐵通
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞