[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(6)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
一開始玩過Aune s7 ,只有推 800s經驗 , 轉用GAX比較下 s7係幾清淡,唔夠暖,下盤薄,800s中頻都係凹空,人聲遠,瞬態唔名快,聲粗..

S7聽左半年,其實唔比較下佢係幾好....
如果夾650唔差多少,夠晒
本身用503 ,adi-2 dac 一樣AKM AK4490 所以無考慮
如果係玩Cas,玩usb線, 建議買ORAVA ,平買小U鼠,有錢就買大U鼠,根埋佢個5v電 名係柒啲又開唔到腦放,但效果比幾千蚊嘅usb有用, 細節多好多同立體。 DDC係有用既,usb 信號經過處理真係可以差好多.
其實電處係好緊要, 冇電署嘅聲係厭煩嘈吵, 其實冇一種音樂係會嘈吵嘅,等到就算聽rock亂到爆嘅歌都唔覺得嘈,電先夠靚。
fuse改善都大要夾電線, 試過整條純銀電線加粒sr blue, 啲聲係平面嘅
rca xlr 線太短真係會衝聲, 太長真係會悶聲, 但衝聲分別係微, 線短信息失量少,最抵都係買短線, 玩嚟玩去覺得幾千蚊條訊號線都唔係好值得,差別好微,但長期聽就好覺,一念到長期用都直既。。。。 有呢個想法坑就好深。
電呢樣野Sony 救到你
BTW 上次買左set 隻雙頭USB 頭 + Ifi USB 伏到 我覺得應該同我部電磁爐唔夾 好明顯咁cut 左走某d freqency
Ifi USB差?
定係條線?
UD503?
adi-2 dac 應該好過TEAC好多
唔買都好值得試下
唔比較下佢係幾好

夾650都會粗聲?
sony有出過電?
我估佢指6萬蚊…
2對都好想試
雖然我唔係靜電fans
ks-h4 200個鐘完成,收貨
report就快出
只係800系難服侍, 夾650無問題
我覺得6系都幾難服侍,要d暗聲amp先得
S7真係夠 ,如果呢刻聽上去係唔覺有問題價位再上性價比越低
性價比去到某d住就會冇所謂
只要有愛就得
KS-H4終於煲過200個鐘
好耐冇試過咁好恆心煲機煲咁耐
煲完個結果係收貨

結論上,KS-H4唔算得上超好,最少唔會好似Stax最初比我『驚為天人』感覺
KS-H4好靠amp同source,呢個係成個使用最煩地方,煩人程度同幫HD600搵amp差唔多
目前我手頭上幾部機唔算夾得好好
同埋就係比Stax 難推,通常要校大聲過平時用Stax個volume

目前為止,夾得最好係SRM-D10,其次先係KGSSHV,353x就唔太得
我開始覺得SRM-D10係專做比d奇怪靜電野
仲要係,SRM-D10 dac mode夾得仲好過我用其他source
我正式對SRM-D10改觀,終於有靜電headphone啱用,唔淨係比SR003 mk2

整體tone balance,KS-H4係冷聲、重bass、算厚聲
呢個係我所認識靜電嘅異類
冷聲得黎保留到靜電個空氣感、分析力、通透、立體感
音場定位、bass impact都係強項,聽交響樂有d氣勢
戴得好舒服同方便收藏都係抵讚
我覺得舒服係KS-H4個目標

bass下潛唔會深到動圈咁,不過深過L300 limited
中低頻同中頻唔夠balance,好多時中低頻一出黎就令到人聲好似陷入咗小小咁。雖然唔會蓋過人聲,不過有d歌聽落會有d怪
同上次report一樣,個bass而家d分析力出返黎,清析返

中頻開始就係好有爭議地方。
KS-H4唔會好似Stax咁有種毒吸引人,而係傾向平淡,話偏暗亦得
推得好唔好首先由中頻開始講
最初我試用偏亮嘅353x去推,出黎係暖咗d,不過控制得唔夠好而且有d濛
用KGSSHV推就冇咁濛,不過有小小暗
最後用D10去推,雖然唔係暖聲,不過唔濛之餘去返中性平淡,舒服,可以接受

高頻一直都係一個問題,以致我我煲完100個鐘都覺得未完成
特別係高頻控制力,到而家其實仲差少少,不過係可接受範圍。
我每日用和樂器樂團《オキノタユウ》開首尺八個音尾去check住個進度,如果可以好似Stax咁完全順滑咁就叫完成。而家個高頻控制力比起最其實有好大進步。最初個時唔順到覺得有失真,而家冇失真,只係有小小爆(唔係爆音,而係好似高頻大聲個時再幫佢加大聲d)
好似中頻咁,KS-H4都係傾向平淡,話偏暗亦得
不過唔會淡到空氣感、延伸冇曬
其實KS-H4高頻延伸都係有靜電個種高度,不過佢唔佢Stax咁暖聲,所以去到延伸個d位冇Stax咁明顯同亮麗
夾amp經歷同中頻差唔多,都係多謝D10

如果係想體驗靜電,我仍然覺得353x+L500係首選,想平d有esp95x
KS-H4唔會好凸出,勝在舒服,唔刺激,用黎聽住開工係好啱

前題係你有心機同時間去煲佢,仲要夾啱amp
我估下次去show應該要試返夾kingsound部M3,睇下full set會點
同埋問下kingsound會唔會出銅鍍銀線,跟機係6/7N OFC銅線
有d銀成份應該可以改善下中同高頻

仲有一樣好有趣,每次係Stax同KS-H4之間換黎換去試機都要半首歌時間個腦先適量到
Stax同KS-H4個tone balance分別就好似兩個極端咁,由KS-H4轉去Stax個時會覺得所有野過亮同亂;由Stax轉去KS-H4個時會覺得所有聲好,冇生氣。直到個腦適應好之後先冇呢d感覺

對於而家KS-H4個狀況,我覺得收貨,成功達到係公司聽靜電headphone開工個初心,總算冇白費心機同錢

見仲有字數,介紹下我煲機個過程
今次我冇用以前長時間用signal generator program或者pink noise慢慢煲方法,全程用歌煲
頭25個鐘:loop AV show 2015 SACD,細聲
25-50個鐘:loop AV show 2015 SACD, AV show 2017 SACD, AV show 2018 SACD,細聲
50-80個鐘:loop AV show 2015 SACD, 和楽器バンド 軌跡 BEST COLLECTION+,正常volume
80-100個鐘:loop Violin Concerto in D, Op. 61 - Allegro ma non troppo, Rimsky-Korsakov: Dance of the Tumblers, Chabrier: Espana,正常volume
以上每日8-12個鐘

100-150個鐘:loop AV show 2015 SACD,正常volume
150-200個:loop 黑毒,正常volume
以上每日8個鐘,星期6、日休息

煲過150個鐘,個聲係忽然唔同咗,改善咗大部份問題

點解好似每次試親R2R出黎數據都咁差
R2R就係滿足部呀叔睇料做人唔係點賣咁貴。
尋日去完動漫節就順便去灣仔DMA聽Stellia,唔知點解就中咗毒

正野呀,又易推
係有d貴
感覺會係portable close back嘅end game
我同店員講返某年Utopia夾Arcam太「衡」所以就冇諗住買,點知佢同我講係Arcam嘅問題
我諗嚟緊音響展應該都要再會一會呢對孖生兄弟同Empyrean

但係配合我屋企個環境使用嘅話,我好大機會都係揀Stellia
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞