[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(6)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
同你掉轉耳罩用1K咁上下就滿足
iem去到4K,綫都用咗2.5K
宜家睇返覺得好恐怖

又係到深夜就成日打錯野
香港iem個市場愈來愈怪,賣線食水深
之前睇過Cato分享個標準係換線錢唔少過iem價錢一半,都算理智d

耳罩用1K咁上下就滿足係好事,再上就好易一闊三大,有時難決定處理邊樣先好
入耳要花多一倍錢先接近到耳罩
入耳仲要配其他綫,又另外一筆
Sorry, 表達得差
我指 $headphone = 1.5 x $iem
同你掉轉耳罩用1K咁上下就滿足
iem去到4K,綫都用咗2.5K
宜家睇返覺得好恐怖
香港iem個市場愈來愈怪,賣線食水深
之前睇過Cato分享個標準係換線錢唔過iem價錢一半,都算理智d

耳罩用1K咁上下就滿足係好事,再上就好易一闊三大,有時難決定處理邊樣先好
賣綫好多都食水深,深得嚟係流料
我試咗唔少綫先搵到啱同有料
耳罩滿足係因為覺得潛力大,係dac換啲零件已經好正
令我覺得浪費咗好多錢係iem度
一萬連入門線都買唔到 垃圾大陸淘寶線beat audio都賣5萬幾一條iem線 仲要1日俾啲傻鳩掃曬 笑撚死
iem食水勁深 勁多昆水魚
以前ie800果排d iem個價仲係正正常常
而家cm炒起晒狗屎垃圾聲都幾千起跳
求其塞多粒單元又賣貴幾千

市面上大部iem d聲都怪怪地
好聽埋話係調音,唔好話咪係搞到首歌變晒形
然後又呃鳩人換錢
勁多人以為換線=換聲
買2 3k iem又拎2 3k買線
不如全部隊晒落iem好過啦
唔認同全部隊哂落iem
因為原廠跟個條係垃圾嚟,即使iem幾貴都好
相反耳罩條跟機綫就最夾
cm熱潮真係好怪,唔識野就以為cm一定好過universial
然後有廠賣一千蚊cm
唔講聲,好聽講就係普及cm,唔好聽講就推人玩d花巧野一闊三大,唔啱聽又話換線。買對Ar:tio CU1, under 1k肯定實際過一千蚊cm
耳罩條跟機綫就最夾呢樣經驗上啱。headphone除非換平衡線,一般都夠夾
與其話錢隊唔隊哂落iem,不如話應該係budget內揾最啱聽iem,有多先諗線或者儲低
換線唔會令iem變左第二對,可能會有改善。如果用原廠線都夠好聽,咁即係iem本身夠好
而且有唔少野係冇得換線,例如ie800
等等...離咗個po主題
早知我唔講iem
講起換綫,之前試過58x換oyaide個條
人聲係就係清咗,不過低音同音場冇哂,好唔知點
最尾都係用返原廠

間中少少off topic冇問題啦
oyaide過機線又有唔同
我用個條會收d高音,聲濛d
用黎夾d尖聲野就ok
今日去咗試開放式耳機
發覺自己都接受到
咩係展
我岩岩係灣仔電腦城試
I see
以為你去九展個show
試咗邊隻?
Grado唔知咩型號
AVF day 1
AVF太細,一日聽完
headphone野更少,賣線多
今次終於試到ultrasone
玩左edition 8 pro同edition 15
ultrasone個音場好特別,似聽喇叭咁但唔似cross feed
個調音v shape得好緊要,sub bass同高頻量好多
個sub bass好多時令個bass變濛,而個高頻尖
如果就咁聽人聲其實好好聽,不過到背景音樂出,人聲就比背景搶左
一聽交響樂,個sub bass做得好,音場開揚,不過高頻尖,唔啱我

setup:
edition 8 pro + 黑磚 /自備dpx1 (3.5mm)
edition 15 + ta-zh1es + sony play (唔記得係zx300定a55);edition 15 + 自備dpx1 (2.5mm)
原裝線

另外試埋 ultrasone panther,同樣係個調音v shape得好緊要,推到我部kse1200高頻有clip

我諗ultrasone 聽流行曲啱d,特別係live
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞