[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(6)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
呢隻同701分別大不大?
有701,不過心思思想買隻玩下
想問下邊度可以買到HD58X 嘅耳墊? 想換皮耳墊試下
睇frequency response就覺得好大分別
K7xx pulse Bass肯定多過 K701
中頻2k Hz個位高過K701
高頻個型都好唔同
This?
https://drop.com/buy/dekoni-premium-ear-pads-for-sennheiser-hd-6xx
利申買過HD700 hybrid pad,伏到喊
HD650聽左好耐一路都好鍾意
想問問有冇啲風格類似HD650既upgrade 可以推介去試聽一吓?
10k+ budget唔一定要用盡

利申用緊TEAC UD-501
HD660s
你又可以試下HD700
點解負評?
一般市面買到嘅升級皮耳墊例如brainwavz 入面都係用記億棉,舒服係舒服,但係戴得耐會焗,同埋我覺得記億棉耳棉嘅聲會糊,唔太好聲

而我試過換HE60 baby orpheus 嘅耳綿上hd580 jubilee 到,聲場大左個圈,聲音開揚左,但係聲音無咁engaging 同厚。但我覺得係好聲左,值得一試

he60 耳罩有得上網買,300 蚊左右,但係未可以直接裝落去hd6xx系耳機到,耳綿底部膠圈唔同,要拆個舊嘅hd6xx 耳綿去攞個圈裝落he60earpad 度。 我當時就拆左廿蚊雞淘寶貨果個落去。所以都幾麻煩,要買兩樣野。所以其實我覺得原裝earpad已經係夠好。

有好多時sennheiser 啲野 換左upgrade part 之後會覺得唔換先"啱味道" 而用返原裝,咁就無謂
明白哂 多謝巴打賜教
小弟仲有個問題用電腦推HD58x 需唔需要加多個amp/DAC呢? (主要打機FPS/RPG,聽歌主要聽rock,pop 同埋睇戲)
冇唔係唔得,有就好聲d
當然都要視乎budget
其實唔洗急住諗呢個問題,聽到你覺得唔夠好先諗都唔遲
玩下手到你諗呢個問題個時你已經唔係用緊58x
ching又講得幾啱 咁我繼續用住先 可能遲下就更上一層樓
個人覺得起手唔洗追潮流,首先玩熟自己手頭gear先,知道優點缺點
去到一個地部就會知道自己想下一步點玩
我成日聽到啲用緊1266,009,susvara 等好hi end 級數耳機嘅用家frd話入左58x 乜乜乜 ,就係貪佢插咩機都好聲(音色正),ipad, notebook etc ,用黎打機睇片,唔洗煩amp煩配搭,除左hd58x, hd600 同k240s 都係咁

所以真係唔使諗咁多,到有日你終於覺得hd58x 唔夠聽果時你先再升一大級,試下4k-6k 左右嘅setup 都未遲例如thx789 +hd700
thx bro
另外再問問唔知UD501可唔可以夠唔夠力幫HD650發揮佢既功力?
如果DAC都有唔少既改進空間 我都會考慮一吓先換DAC
如果係換660s,不了,冇乜改變
HD700個改變就明顯好多,又差唔多價錢
我揀的話就換headphone先,因為改變最大、最明顯

如果你揀唔換headphone,其實除咗換dac,仲可以諗加個amp去而家套機
配部amp有度好係你可以之後分開DAC同amp玩,選擇都多d
有唔少dac冇headphone out
配amp的話,可以諗下Lehmann Black Cube Linear(唔係Lehmann Linear。BCL係舊款會平d)、 THX AAA 789(可遇不可求,試下收二手),aune x7都受歡迎

BCL以前係senn記開show指定amp,所以好穩陣
THX AAA 789我冇試夾HD600,不過聲同BCL差唔多,所以應該都穩陣

如果你諗換DAC-amp,私心推薦Soekris dac1101,同senn記野好夾,不論HD600定HD700都推得好,可惜香港冇demo
adi-2 dac又值得一試,功能強大又好聲,而且香港有demo,有d巴打用緊
我冇入呢部因為2點唔夠完美:背景樂器有時搶咗主題、高頻在我而且太出(用EQ可以解決只係我冇心機搞)
可能我冇野好揀的話最後都係玩adi-2 dac

另外仲有Klipsch Heritage都唔錯,香港有demo

UD501可唔可以夠唔夠力幫HD650發揮佢既功力?

睇推力數據,其實係夠力,做唔做到你想要既聲先係真正問題
我當年係UD501同HD-DAC1之間揀,最後揀咗HD-DAC1(個時用緊HD600,準備上HD700)
UD501對我黎講個bass量唔夠,HD-DAC1就OK
當然UD501個高頻清d,所以呢個睇你想要乜
拆爛板定焊衰咗
開工焊呢啲濕鳩cap都係一支micro pencil用2mm flat head搞掂
Soekris 堆機應該喺現時點CAS Workshop 有齊demo,可以問咗先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞