[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(6)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
好似多數人覺得K7xx音場大d同定位好d,應該唔關線事
就咁K240 mk2音場都大過 HD58x
咁原來我都衰唔晒 聽得到大家都聽到既野

人既慾望無窮無盡 而家成日留意耳放 明明部一體機都夠聽
另外有個問題
用foobar, 聽一般cd 流行曲音量60%夠做,聽交響樂dsd要扭到80-90%

好怕聽完一首dsd 90%唔記得扭細聲d , 下一首loop返去一般cd wav就爆耳
聽親dsd都會提心吊膽 請問有冇巴有解決辦法?
我都有好多野想試
而家網購同運輸咁方便,加上有質素野又唔係好貴,真係好易出事
唯一限際係土地問題,唔夠位擺機
DSD如果係硬解,會細聲過PCM
foobar個SACD plugin好似有得將DSD校大 +6 dB,不過我冇用過呢個option
所以我既方法係少keep PCM source,有DSD就聽DSD
同埋聽PCM的話會用foobar個volume control校細聲d,不過經volume control係冇咁好聲,所以我都係知道下首歌係PCM就快手扭細聲部amp
如果硬解完唔係direct out, 而係有digital volume control, 咁喺部dap set個dsd/pcm pregain都無乜所謂反正都digital
電腦應該盡量disable volume就真嘅
所以用我轉用tunebrowser個時下定決心唔用佢個volume control
tunebrowser已課金!
主要原因係個ASIO 同 WASAPI寫得好

foobar 近排好多bug,然後兩個WASAPI components都係 bug上bug。唉,不過唔駛錢算係咁!

tunebrowser仲有好多野要改,例如無 dither,無vst support。你用佢內置Sox 或volume control就會轉做32bit float,唔識搞得話唔好用。

tunebrowser queue歌都係好煩,個 UI都係要執。
無sacd
tunebrowser 個queue的確要d時間適應下
不過仍然可以好似foobar咁開個新tab加d歌入去
foobar 可right click 按queue.
tunebrowser個 right click 要add 去tab,非常唔方便,又無得用keyboarf shortcut send to tab。
drag and drop to tab 又係好唔順手。
最近入坑入左隻akg k240 mkii
但係買左番黎發覺有個問題 直駁電腦開到最大聲都冇咩聲
駁ZX300用USBDAC出係開到最大聲係有聲不過好鬆散
應該唔係隻耳機本來係咁既聲掛
咁算唔算唔夠推
利申隻牛吉ZX300個3.5好似唔覺呢隻牛有4.4線
咩usb dac?
如果用電話/zx300 3.5直出會唔會有同樣情況?
呢對係冇平衡的
上次用試用dpx1推唔覺難推
可以煲下先,有機會個震膜未鬆到所以好似難推同散
巴打玩開iem?
岩岩試左ZX300 3.5出
係好少少 但係人聲好似都係鬆同細聲 樂器又冇問題喎
唯有煲煲佢
本身係玩iem呀 但係屋企聽咁長時間入耳好唔舒服

finally
但係電腦係咪推唔到係正常
因為主要都係想駁電腦用
如果買個xDuoo TA-03呢類有冇用 我見平平地一千頭又幾好樣
玩開iem
D5200, D7200, D9200 呢啲用黑磚推唔推到?
有冇咩耳牛用黑磚推到?
我嗰隻八月先起貨
求用後感
諗緊用佢黎搭咩好
我得l300limited
用電腦推headphone冇話唔得,只係一般唔太好
推力未必夠,聲唔太好
k240 mkii阻抗低,未必唔夠力
有巴打HD58x都係用緊電腦推,150 ohm
當然,比返個amp推係好d

xDuoo TA-03唔熟,不過同價位仲有其他大陸排子如topping, aune, smsl
外國野有O2 + SDAC
如果有得揀,我鍾意分開DAC、AMP多過一體機,因為多選擇
睇 spec, D5200, D7200, D9200 呢啲好似好易有聲出
黑磚直推好唔好就試過先知
一般>=250 ohm個d headphone用player 推差唔多校到最大聲
150 ohm都可能可7成volume
極端d講,focal stellia就算用dpx1直推已經好聲
平板個d都係比返個amp穩陣
其實我有d失望
最初我期望呢部dac可以取代我部HD-DAC1
結論上,我唔會用黎配L300 limited
而如果講R2R入門,我仍然覺得dac1101好d

呢部dac幾重手下,唔好見佢唔大部就以為輕
今日係office 開箱,出cheat地用我自製個條wireworld nano silver eclipse RCA駁山寨大萊曼推HD58x (HD600線),效果唔錯。主要係分析力、打擊感、細節都好過我部udac3。

返到屋企先駁喇叭setup,因為現時喇叭setup 用緊dac1101,大家都係R2R,應該可以除去「R2R聲」因素。結果兩部機聲底好明顯唔同。
dac1101偏向bass,airist r-2r dac偏向高頻
表現上,airist r-2r dac個音場空擴d(不過唔係大d,可以理解為多d回音個類),而且冇乜bass,亦冇乜下潛力。最明顯係dac1101可以震臺,airist r-2r dac唔得。

抱住懷疑心態,將部airist r-2r dac駁上headphone setup。一聽L300 limited,明曬,聽日帶返office,冇得留低。airist r-2r dac個聲好明顯將中頻以上同低頻分開上下位置:中高頻係上方,低頻係下方,並唔係話佢做得到垂直定位。如果有聽過KEF個d headphone就會明白,不過佢好過KEF少少。

airist r-2r dac調音係清聲但暗,又唔係厚。有時去到d應該要通透、要放d嘅位偏偏收咗。
打擊感係做得好,可惜冇bass,比較低音個d鼓聲會好似r痕咁,hi hat個d幾爽

聽到呢度,好明顯同我套靜電唔夾,可惜冇時間試埋HD700。
睇返drop.com,呢部野係用黎夾drop.com個d amp
等下星期我部AAA789到咗再公平d試過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞