[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(6)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
可能只係因為Luxman 啲嘢喺DMA 唔好賣,Luxman 代理又可能要DMA食一定數量嘅貨,咪唔再攞貨囉。

利申:鳩估
drop買Aune S6連運費3000hkd,其實有d尷尬
S6單端推力細,推headphone最好用平衡
S6 pro 單端有120mW就泛用得多,官方賣$3280人仔
不過D5200 得24 ohm,Aune S6單端應該ok
諗住遲下夾其他headphone的話就要再考慮下先
聲黎講差唔多價位我鐘意dac1101,不過未必夾Denon
唔該曬兩位巴打,搵日去試下A4BL先

鐵三角返來上多咗drop.com
係囉, 唔係畀人推咗上嚟都唔知原來出過drop

咁就要包膠啦
MDR-M1ST
嚟緊去日本係咪要買返隻CD900ST嚟收藏
MDR-M1ST出不過CD900ST未停產
當然買定冇所謂

佢換過隻earpad +可換線已經係好大進步

但成隻野黑黑實實 好似無cd900st 咁靚仔
好想買
agree, cd900st 靚仔d
雖然兩對望埋去冇乜貴氣,但係MDR-M1ST望落好似偷工減料咁
忍唔住都要打d先, THX AAA 789真係好野黎
今日用HD700試機
我收到機第一件事就係用789駁Airist R-2R DAC
見到drop.com 有人話Airist R-2R DAC煲24個鐘會有改善,可惜我煲完都唔覺有
789的確幫到唔少:效果生動d,sub bass量多返d
雖然都係差咁d sub bass,但係算收貨。

到正式試機setup:
DPx1 -> THX AAA 789 ->pass though -> 翻版BCL se
所有過機線都係 Wireworld nano-silver eclipse
789推力比我想像中細。789 high gain volume 同翻版BCL se 10dB gain差唔多(BCL 有個20 dB gain mode,所以10 dB我當係 mid gain)

整體而言,789取向係清聲同中性,唔係厚聲,好transparent

789 sub bass量比翻版BCL se 少, 下潛亦冇翻版BCL se 咁深(789下潛都係深),不過勝在夠乾淨,所以低頻細節更易聽到
中頻方面789唔厚但唔係偏薄個種,分析力高,位置適中唔太近耳
789個高頻幾有驚喜。高頻延伸做得好,配HD700做到好好透明度。翻版BCL se 個高頻都好透明,不過同789個取向唔同。789直白,而翻版BCL se 有d修飾,收起d延伸不過更有韻味。
打擊感方面,789好爽,所以爽起Airist R-2R DAC係幾正
音場適中,大少同翻版BCL se差唔多

目前為止,THX AAA 789真係好抵。翻版BCL se個design抄自成萬蚊部 linear se,789都可以有不相百仲效果

試到呢度我開始懷,會唔會係對HD700唔夠好所以分唔清楚,定係789真係咁好?
睇黎同我部Sprout比又係有得鬥
有無得試埋個balanced
btw而家啲bcl翻得咁真
你提醒咗我,我應該講789單端冇翻版bcl咁大力先啱

可惜我冇balance線又冇其他balance headphone,所以試唔到789 balanced out
我唯一有balance就係ar:tio CU-1
但係冇4 pin xlr轉2.5頭

又咁講,789個單端目前睇係足夠好
補充多點,789個説明書講明唔洗煲機
歡迎巴打加入789大家庭!
巴打覺得推唔推到hd800呢啲大食野
推力係夠,HD700 300 ohm都係9點位volume搞掂
HD800都係300 ohm,應該冇問題
我頭先冇試齒音個方面,呢個我睇會係推得好HD800其中一個難點
adi-2 dac 配789掂唔掂?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞