[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(6)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
啱啱收到email我嗰個delay到九月尾
其實adi-2 dac本身headphone out已經唔錯
配789效果點就唔敢肯定,因為我冇adi-2 dac
我估配起上黎會唔錯,不過可能對adi-2 dac有時配角太出呢個問題冇乜改善,畢竟789都係transparant 向,source有乜就如實反映
好野值得等
用返屋企套機試,789繼續有良好表現
HD-DAC1 -> THX AAA 789 -> pass though -> PS audio Sprout
所有過機線繼續係Wireworld nano-silver eclipse

HD-DAC1 headphone out冇特別試黎比較
PS audio Sprout 同 THX AAA 789 比想像中分別較明顯
THX AAA 789 sub bass 量多過 Sprout,下潛深d,bass 結象厚d,有氣勢d
Sprout個bass係70Hz開始roll off,所以呢個分別好正常
不過Sprout個bass較曖而且比789清
打擊感Sprout會清脆d響亮d

789比 Sprout 中頻厚聲。令我意外係Sprout高頻延伸比789高而且刺激,對比之下789高頻竟然暗d
另外,789個音場真係適中,Sprout個音場闊過789不過789深dd

789齒音冇問題,唔過量亦唔刺耳。只要個source齒音控制得好,推HD800應該冇齒音刺耳問題

總結,THX AAA 789真係抵玩。聲底清得黎舒服偏厚聲,tone balance好平衡
鐘意刺激d就唔一定啱,不過適合長時量聽
睇過cardas官網
九成九係呢隻啦
你指T1紀念版?
yes
$165
搞到我想買條玩下
why roon is considered better as a up-sampling player?
One of the reason is: It does dither after the resampler.

https://community.roonlabs.com/t/what-library-does-roon-use-for-src-mac/7943

Therefore, if you use foobar with sox, you should dither after sox.

If you use tunebrowser, sorry no dither available.
tunebrowser成日播唔到dsf
要較返dsd no check或者check range先得
其實兩個情況都會出事, 出咗事去toggle返就會work
唔知咩bug嚟on99
照計no check唔會有事
全pcm here
anyway,回頭是岸
用roon唔玩up sample真係嘥
利申唔玩up sample
點解回頭是岸?
同一部dac?
yep

睇黎係bug,試下係 forum report
Ie800想做半模
有邊間好介紹
因為好多原本錄音都係PCM黎,只不過係轉左DSD😂

sad but true
不過真DSD錄+制個d係好好聲
錄音導航vol.1
其實好唔好聲真係同個制式無乜關系。

hifi碟好聲好多時因為dynamic range 比較好,後製時無用咁多conpressor。所以你見好多時聽hifi碟要扭大個volume。

有幾多真係全DSD 錄加後製都無轉過PCM?
DAW plugin唔支援DSD的,所以要全analog做。
其實upsample係有用,但分別好細。
大把其他因數更加重要
你啱, CD做得好可以好好聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞