[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(6)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
其實PCM 錄音個d DSD算唔算係一個靚384 kHz upsampling?
之前睇過人講offline upsampling好聽過real time upsampling,因為運算操作少
咩叫offline upsampling?
好唔好聽唔係睇算法先?
搵返篇文:
https://www.head-fi.org/threads/dx200-and-dsd512-how-why.888682/
我理解都係好唔好聽睇算法
個篇文講用d 好算法software轉d檔案做 DSD先,咁dac decode個時就可以bypass dac本身個PCM to DSD conversion
當然呢個方法適用係upsampling dac,non-upsampling dac就唔一定啱
realtime or offline 其實無分別,如果部腦夠快的話。

playback黎講,delta simga DAC 都係會upsample完再downsample,有D廠就Signal 入粒DAC chip前仲有個SRC upsample。

最大分別其實係由44.1/48上96。其後我聽唔出。

我做野如果收到file係44.1或48的話,我都會轉上96的,因為後製上plugin行96係會好少少。但當然要用個好的SRC,如sox,RX7等等。
SRC 邊隻好?請睇依度。

http://src.infinitewave.ca/
齋推post

買左耳機耳放聽hires之後
真係會聽多左歌

連鄧麗君 Beyond 依d老歌都會撈埋
(從來只聽日文英文)
巴打喺邊買歌
呢個真
當你有set滿意 gear就會想聽多d唔同野
我最初都係聽Eason,整整下聽蔡琴
而家直頭唔理咩曲種、演奏家,只要好聽就得
每年hifi展d碟幫到好多
大部份CD為主, 小部份hifitrack or google
而家仲未滿意 想買耳放好大機會係Aune s7 pro(純粹想一set靚仔d)
how about THX AAA 789?如果遇到
會呀 遇到的話
如果佢又平日半夜開賣
跟住得半個鐘又清晒咁好難遇到
夏天真係唔係時時刻刻都用Over-ear
唔想用iem又想portable少少
有冇On-ear推薦下
momemtum on-ear 2?
擴用a100,5000樓下聽開jazz, pop同live,有無邊隻推薦
HD700
D5200
T60rp
剛剛收到HD58X 應該要煲幾耐比較好?

我個時冇煲,感覺收貸
想煲可以試下20個鐘先
好的 thanks ching等我試下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞