[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(6)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
我biccamera買都平兩三舊
鋪頭可以搵下金聲有冇
我覺得機會唔大
好 感謝巴打
本身就諗住收工補給下行山裝 順手過金雞星際睇下先
巴打想問依部同s7 pro是否兩個不同方向?
我是咪可以盲入
講起上嚟我對元祖TH900個頭樑都已經甩皮甩得好犀利
唔知Empyrean或者Stellia個頭墊有冇得獨立買?
行山好,巴打小心新西地區多不法之徙
s7 pro個聲唔清楚,不過aaa789個取向係平衡,冇乜染色。789唔會勁多bass,只係適量,亦唔係非常亮,只係適中
如果巴打有閒錢又有興趣,買黎玩係值得推薦
如果巴打覺得s7 pro個聲夠好,可以唔洗盲入。畢竟兩部機價錢差唔多而你最近先買完s7 pro,可以比多d時間熟悉下,睇下有冇唔滿意先

巴打想買新gear?
一定要帶齊行山四寶
到時自己用唔著都可以借俾人用
原本想出年生日之前買,而家攬炒之勢十中有八九,唔買等幾時?
唔係攬炒之後散貨會平d咩?
咁我買多對close back好了
謝巴打
幾時都支持買多對headphone

唔洗用腦

出現了
巴打罪大滔天
成十皮
認真搞下電 火牛 搞下USB買DAC買AMP買線 最緊要唔知效果點 與其買買買 我選擇一鍵升級 不過我而家係屋企都係用電磁爐聽D8000就算 而家索六萬放office
雖然有人同我講用404 推索六萬又唔同味
巴打目標setup 會點?
之前有巴打推薦左7506比小弟,唔該果位巴打。之後想問多少少,手機推耳牛難唔難推?小弟好雜食咩曲風既歌都有聽
阻抗 63 ohm唔算高, 手機可以一試,要校大volume
出去試下先好,唔好駁
而家用入耳係用大概手機較一半音量黎聽
如果再大啲我覺得會傷自己耳
唔係咁計
手機個volume係死,loading係生
人聽聲係計loudness level,volume係計signal level
sigal level 1V唔第如個loudness level 係唔同耳機都一樣
就算計power output,32 ohm iem, 1 V個power output 係 31.25 mW
63 ohm , 1 V個power output 變為15.9 mW,少一半
loudness應該少 3dB
所以同一volume下,阻抗越大,output loudness越細,即係越細聲
新手學到野了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞