[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(6)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
姐係將部switch駁去[2]度?
但隻modi仲駁緊電腦 [2]同PS4 [3],得返[4]係冇駁野

可以諗下呢d 方法:
1. 買部digital interface比 PC,PC-> digital interface -> Modi coax,switch駁modi usb
2. 電腦同switch同一時間只有一部駁Modi
3. 買多部dac比Switch
呢3個方法最平應該係方法2,市面上係唔係有3.5mm轉USB既線?
方法1同3連埋線材大概幾錢到
其實每對耳機、每個單元都會有Error,可能一個靈敏d一個冇咁靈敏,所以有偏音唔奇。以出廠黎講,只要過到個偏差範圍就當合格,唔代表冇偏聲

HD600偏音我估係單元本身唔夠準,老化之後就明顯偏音
不過我仲可以靠配戴workaround佢
HD700偏音我估都係差唔多

我12年買舊版HD600個時都已經算古董,而家偏音又workaround到我接受
HD700用左大約4年,偏大約6度左右,有時同d錄音夾到又唔會覺偏聲
如果HD800偏音咁我就覺得接受唔到
3.5mm轉USB係有,不過你個case就太貴同over kill,即係等於做錄音咁用
不如你用switch 3.5mm駁amp好過

digital interface/ digital to digital converter 的話可以Google: USB數字界面
DDC可以好貴, 我只係知到大陸野如Gustard U12可以幾百有交易,會唔會好聲咗就唔清楚

買部dac比switch 就睇你budget幾多,平有平玩
留意係部dac本身要有電先得
http://wap.a9vg.com/thread-5292970-1-1.html
簡稱qc問題
其實最簡單同穩陣係買條3.5 > rca, 直接插去你部headphone amp/speaker amp個rca in度

[4] 係唔得的,switch無得同軸出

插[2]嘅話,首先要肯定部dac唔使特別driver,usb唔係100%得,呢個要試吓先知,或者上網查吓有無人用
收到,多謝巴打們解答
咁我買條3.5轉RCA線
諗諗下部switch 直接駁去喇叭會唔會仲方便,啲線唔洗蚊蚊插插
而家喇叭有個光纖位冇插野,市面上有冇3.5轉光纖嘅線
到時想喇叭出switch嘅聲就關左部amp佢
不可能,光纖係digital輸出,rca係analog輸出
光纖同同軸一樣係行digital訊號

除非你3.5插個analog > digital嘅轉換器,咁不如插返你部headphone amp/speaker amp仲好
明白,咁我都係乖乖地買3.5轉rca
不如咁:
ps4光纖出喇叭
電腦on board sound card 光纖出 modi
Switch USB出modi
呢個都可以一試,試吓switch出modi得唔得吧
原來細DC頭咁難買
仲有咁多種規格
巴打搞緊乜要買DC頭?
用RS/element 14個d網應該唔難搵

有現成test track,全部聲係正中
冇test track的話可以聽mono
想試吓整個電池盒畀esp
唔係尺寸啱、承受電壓啱就得?
試左了,switch經USB插MODI冇聲出
我都係乖乖地買條3.5轉RCA
多謝巴打們解答
尺寸都難搵
通常有夾線設計嘅頭都係大DC
要搵轉插
啱啱喺黃金嗰間見到有好多款, 等佢送返嚟先攞去配
華輝?
好似係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞