[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(6)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
Thanks巴打
搵日去試1541
HD800s用 hdvd800推好唔好?
no
求推介
上網睇評測直話佢略嫌不足
無限錢?咁就ED studio
唔好搵到邊隻
budget都係預返hdvd800左右15000內到
一字批頭喎
刀頭都做到
上少少錫上粒新cap啲腳,再吸返走佢
落助焊劑,濕定支tip㩒住粒cap,直接督埋去
btw 睇咗下張圖紙

粒level LED係攞MP12
長著應該要睇睇+10V -10V呢兩條rail
同埋D10 D11兩支4148有冇問題先

呢part係左channel input buffer嚟

果陣+ - 10 係有野出, 但係應該無睇4148

唔通真係咁簡單
我覺得冇咁簡單
可能成副電子牛炸咗
略嫌不足實在太比面
可以試下KECES S3,上次PAF配HD800覺得唔錯
我估BCL/ linear SE應該都唔錯(真係冇試過,純估計)
THX AAA 789我都好想知會推成點
adi-2 dac我冇乜idea,睇下其他巴打點睇
有巴打用luxman貴野推HD800s,我覺得可以試下係你budget個d luxman

巴打本身有HD800s而家搵amp?
唔係,,一炮過買

差d唔記得仲有GS-X mini都係你budget內
呢隻我見冇光纖/usb 輸入
如果電腦捭出黎要點做
你要買部dac
巴打本身有冇玩開iem或headphone?
HD800s難搞,唔建議用黎入坑
除非你用好多心機係買之前試清楚個組合,係要headphone連機一齊試
不過可以咁做嘅機會唔多,好少地方比人試HD800/HD800s夾senn記以外dac-amp,而senn記dac-amp唔抵

其實玩到過萬系統,分開dac 同 amp玩會易玩過搵dac-amp
當然咁玩可以好貴,但係你換黎係更多選擇
有好多正amp係冇dac,有好多正dac係冇amp
反而好dac-amp少得黎好貴
hdvd800係一個反例子,貴又唔夠好

如果你想要 dac-amp, KECES S3係唔錯
Linear dac夾HD800s應該唔錯
dac1541就唔敢講,試過先知
adi-2 dac本身好聲,但夾HD800s唔確定啱唔啱

但係分開dac同amp咁數,就多好多選擇,可能最後買兩樣平過買一樣
dac可以好平,例如topping、aune、雙木三林、schiit 呢d牌子出名平得黎質素好
想玩R2R又有Soekris、泉、denafrips

純amp更加係多抵玩野,好似BCL、THX AAA 789、drop.com上面個d,貴野有GS-X mini、luxman等等

aune s6 pro + THX AAA 789一套大約5~6千,應該唔差(冇玩過s6 pro,純舉例),到時你覺得邊part唔得就處理個part,幾千蚊野唔掂都冇咁傷
如果你部過萬dac-amp,除非你試得好足,好有信心一定冇問題,否則有問題就成萬蚊,有d唔爽,到時一係貸落去,一係放棄

師兄非常有心,一體過固之然好
,但係分開dac&amp都ok
咁依加可能分part買
你萬五買dac+amp+hd800s
舉個例
adi-2 dac B stock 都係7千,買完仲有8千
加部BCL唔係冇可能
只係三樣做曬就唔得
Dac&amp
Hd800s唔計
香港快d有得試就好啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞