[耳機撚]召集大耳牛,台式耳機系統用家(6)

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
Empyrean似係深坑,巴打小心
我估Stellia唔會深坑過Empyrean
我諗住一部RME ADI-2 DAC搞掂佢就算架啦,唔係仲有景轟呀話?
我第一次試係用個部current gain mode amp,覺得冇乜特別,係over price
第二次試用linear usb 2,完全唔同聲之餘仲覺得linear usb 2限制咗佢,好似仲未出全力咁
兩次都係show試
其實我之前去兩次展覽,兩次Soundwave Audio都係咁樣餵Empyrean
唔知係咪環境嘈吵定係啲聲冇特別,我對嗰兩次嘅表現真係冇感覺
https://ototoy.jp/_/default/p/416070
屌你老母環球你幾時先肯正正經經喺香港出Hi-Res
等我遲d用部pico power會一會佢
hifi track太少歌
直頭係冇咁滯,東至ototoy Mora西至7Digital都有嗰陣喺香港就淨係得Apple Music同Joox呢啲垃圾
之前Gin Lee又係咁,寧願喺外國網出Hi-res等其他人睇到就丟低一句Nani the fuck is she就算都唔肯正經搞專門網站出Hi-res同Remaster,但係又唔明佢唔係聽HiFi班死中坑死老坑杯茶就偏偏咁好心機出SACD同黑膠迎合佢哋
香港d唱片公司完全跟唔上時代
其實我鐘意mqs,可以照顧實體銷售又可以賣hires同dsd source
可惜冇唱片公司玩

pico power比想象細
本身用緊SP1000M PLAYER同64AUDIO TIA TRIO耳機,想玩耳牛,如果10K左右有邊款較岩我?暫時感覺DENON同SEN記唔錯。

另外想問下用唔用得番個PLAYER?係咪買AMP駁就OK?
爬左D文但都唔係好了解,希望大佬幫下手THX
利申HD700同靜電系統打手

基本上headphone價位有好大斷層,6k-10k係好少產品
10k以上就係深坑開始,例如HD800s
反而6k以內好多好野
引用 post 頭:
1-2k:
。ATH-M50x (closed back)
。DT990 Premium Limited-Edition Black (open back) (massdrop)
。HD 6XX (即係HD650) (open back) (massdrop)
。K7XX (K712改pad, 仲有一個Red Edition, 只係改色) (open back) (massdrop)

2-5k
。AH-D5200 (closed back)
。Amiron Home (open back)
。ESP/95X Electrostatic System (靜電headphone包專用amp, 原廠重製當年嘅ESP/950, 不過少咗電池盒同皮袋, 同埋換咗個pad) (open back) (massdrop)

。HD700 (open back)
。Massdrop x Fostex TR-X00 Mahogany Headphones/ Massdrop x Fostex TR-X00 Ebony Headphones/ Massdrop x Fostex TR-X00 Purpleheart Headphones (closed back) (massdrop)

5k-10k
。AH-D7200 (closed back)

以上大部份香港都有得試,或者搵到原型試
Senn記有HD6xx, HD700, Denon有D5200/D7200
買完仲有幾千蚊買amp,有機會的話可以買部THX AAA 789

另外想問下用唔用得番個PLAYER?係咪買AMP駁就OK?

呢個問題有兩個方向:player做source直推 vs player駁amp
好唔好用player推headphone?我覺得可以一試,不過好睇個別headphone
原因主要係 power問題
有d headphone好似focal stellia得35ohm,我試過就咁用dpx1 singal end出都夠力同好聽(賣26k)。D7200 都係25 ohm,好似有巴打講過player推都冇問題。不過HD700 300 ohm,除非係d大大力player例如kann,睇數據就好難夠power。大power可以保証player有足夠控制力去應付唔同loading以及音樂,但唔包好聲。所以kann聲音點樣唔係呢點評價。

player唔夠power的話,好自然就諗加amp,呢度就引入夾聲問題
呢個會係交學費位
有d headphone本身有好質素,但係對player/amp個聲有要求,夾得唔好會出怪聲
例如HD6系夾 HDVD系列 dac amp個高頻會變怪聲(Senn記amp都係會出事),而夾其他amp例如HD-DAC1就唔怪(不過HD-DAC1聲濛,都係唔好)
iem都會有呢個問題,不過好似少見人為夾聲用player加amp去玩iem。player加dac反而多
要夾amp最好都係出鋪頭試,連headphone一套試,熊仔同金聲比較多amp,唔同價位都有
唔怕交學費的話就可以信review盲入,有時可能比錢買demo

當然,如果唔想煩夾amp,你仲可以諗靜電headphone。雖然話靜電headphone一定要買專用amp,但係勝在選擇少而每部都質素好,所以變相就係夾人,唔係個個都鍾意靜電聲
我就係唔想煩HD800s夾amp所以轉玩靜電
Stax L500 + 353x都係10k有找,抵玩過HD800s
ESP/95X其加係5k齊一set

如果之後唔用player做source,慢慢先諗 DAC、過機線、電源等等問題
甚至有巴打玩Sony 6萬磚一部過,又得
多謝大佬咁詳細回覆,搵日要出旺角試試先,暫時7200興趣最大,但個插頭好似要用6.3MM頭,即係我個PLAYER要用轉頭駁?
係,用轉插
想問埋9200如何?
未試到,等其他巴打介紹
大家有無玩CD Ripper
大半年前仲用緊AK Ripper MKII夾SP1000 呢部野Rip花我幾隻CD後嬲到賣左佢
而家用緊S11JX配埋個Case
夾埋都幾唔錯架 USB無特別搞用緊條古河USB線加兩隻jitter bug 4K幾搞掂無伏
做咩唔玩balance
金磚推D8000 都可以一聽架反而有D In Ear仲難推過耳牛 要用AMP先推到起
而家用緊PIONEER DVD-RW DVR-220L
我早就想搞下呢part,多謝巴打提供多個選擇
巴打個case係咩?一直唔知有DVD rom case
鋪頭唔一定大balance 線一齊試,而且跟機線係最原本體驗
換線有排玩
D8000 out budget 啦
去熊仔好多私伙野玩 你想點玩都得
點止線插頭都有排玩 D8000 就唔洗煩 用佢條京線我都好滿意
https://www.ratocaudiolab.com/product/accessories/rp_ec5_u3ai/ 我用緊呢隻
日本Amazon直運 22000yen左右
入面好足料 重到hihi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞